Skončil 13. ročník Festivalu krátkých filmů. Jaké jsou letošní vítězné snímky?

Skončil 13. ročník Festivalu krátkých filmů. Jaké jsou letošní vítězné snímky?  

Festival krátkých filmů Pragueshorts probíhal v Praze ve dnech od 17. do 21. ledna 2018. V celkem 16 sekcích se návštěvníkům ve Světozoru a v Kině Pilotů představilo přes 100 krátkých filmů ze 30 zemí světa. Jaké snímky letos zaujaly nejvíce?

Ke slavnostnímu zakončení Festivalu krátkých filmů došlo v neděli 21. ledna. Při té příležitosti byly vyhlášeny vítězné snímky, které ocenila mezinárodní a národní porota, ale i diváci. “Za třináct let si festival nenechalo ujít více než 50 tisíc diváků a to dokazuje, že svět filmů se stopáží do 30 minut je pro diváky lákavý,” říká ředitel festivalu Karel Spěšný

Do mezinárodní soutěže bylo tento rok zařazeno 20 snímků ze 16 zemí světa. O výherci rozhodovala tříčlenná mezinárodní porota, v níž zasedl slovinský režisér Olmo Omerzu, řecká producentka Maria Drandaki a Martin Kaňuch, festivalový dramaturg ze Slovenska. Hlavní cenu od ní získal japonský snímek A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu. Porotu zaujal tím, že “sebereflexivním, vtipným a chytrým způsobem zachycuje život teenagerů v postmileniálním městě západního světa”. 

Zvláštní uznání poroty pak získal francouzský film Ať žije císař! vyprávějící o porážce Napoleona v bitvě v Waterloo. Druhé zvláštní uznání si zasloužil devatenáctiminutový snímek Miranda a Ferdinand od francouzského režiséra Antoine Giorgina. “Shakespearova Bouře se v tomto příběhu opět stala zkouškou síly opravdového přátelství a také zkouškou vyprávění a herecké autenticity,” zdůvodnila svůj výběr porota. Diváky tento rok nejvíce zaujal film Naruby odkrývající vtipnou formou svět lidí s Downovým syndromem. 

Letos poprvé se během festivalu uskutečnila rovněž Národní soutěž, v níž o cenu soupeřila pětice krátkých filmů z České republiky. Cenu pro nejlepší film Národní soutěže získal dramatický snímek Atlantida, 2003 režiséra Michala Blaška. “Síla, napětí i dopad filmu jsou devastující a snímek vypráví o nepohodlných pravdách způsobem, který jde přímo k jádru přetrvávajícího nelidského konání, a proto jde o skvělé filmové dílo,” vysvětlila porota. Zvláštní uznání si odnesl snímek Bo Hai o vietnamské komunitě. 

Festival krátkých filmů během svého 13. ročníku opět ukázal, že i krátké filmy dokáží plnit velké pražské kinosály. Ať už se jednalo o mezinárodní či národní soutěž nebo o jednotlivé nesoutěžní sekce - vždy se našlo dostatek diváků, kteří usedli před stříbrná plátna, kde je během následujících minut bavilo hned několik krátkých snímků. Tak zase příští rok!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!