Něco za něco. Divadlo pod Palmovkou uvede inscenaci režiséra Jana Klaty

Něco za něco. Divadlo pod Palmovkou uvede inscenaci režiséra Jana Klaty  

Divadlo pod Palmovkou vsadilo během své chystané premiéry na polského režiséra Jana Klatu, jenž si získal jméno po celé Evropě. Pro pražské divadlo nazkoušel hru slavného dramatika Williama Shakespeara Něco za něco.

Bývalý ředitel Národního divadla Stareho Teatru v Krakově režíroval již inscenace ve Štýrském Hradci, Düsseldorfu, Berlíně, Bochumi, Drážďanech i v moskevském MCHATu. Je pravidelným hostem významných evropských i světových festivalů, jako jsou Biennale v Benátkách, Pařížský podzim či Světový divadelní festival v Shizuoka pod horou Fuji. Ani Českou republiku během svých cest nevynechal. V roce 2016 navštívil PalmOff festival, na němž uvedl svou inscenaci Nepřítel lidu.  

“Myslím, že je důležité, aby i u nás, tak jako je běžné v jiných velkých městech našeho kontinentu, pracovali zahraniční režiséři evropského významu,” vysvětluje výběr režiséra ředitel Divadla pod Palmovkou Michal Lang, “Jan Klata bezpochyby takovou osobností je a já jsem moc rád, že přijal mé pozvání režírovat u nás.” Svérázný režisér je známý svým osobitým přístupem ke klasickým textům, v němž reflektuje aktuální problémy společnosti a světa. Jinak tomu nebude ani v případě shakespearovské komedie Něco za něco

Inscenace zavede návštěvníky do historické Vídně, kde vládne kníže Vincentio (hraje Jan Vlasák). Ten připraví sociální experiment, jenž však skončí téměř katastrofou. Veškerou svou moc předá do rukou Angelovi (hraje Jan Teplý) a sám se začne vydávat ze mnicha. Situace se však začne velmi rychle komplikovat. Pevné charaktery se lámou a právo se mění na zbraň teroru. Divadlo pod Palmovkou zaplní nemilosrdná komika, zhýralá tragika i bizarnost. “Klata se svou inscenací Něco za něco, doufám, potvrzuje, že Divadlo pod Palmovkou je výraznou a progresivní scénou, s níž je nutno počítat.” dodává Lang. 

Premiéra inscenace Něco za něco proběhne 27. ledna od 19 hodin. Další uvedení jsou připravena na 5., 13. a 20. únor

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!