Inscenace #jsi_user po pěti letech končí. Přesouvá se na internet

Inscenace #jsi_user po pěti letech končí. Přesouvá se na internet  

Již 105. uvedení hry #jsi_user a zároveň její derniéra proběhne v pondělí 22. ledna na Malé scéně Studia Ypsilon. Inscenace skládající se téměř výhradně z autentických internetových diskuzí na sociálních sítích objížděla Českou republiku dlouhých pět let. Během té doby ji navštívilo více než 15 tisíc školáků, pedagogů i vychovatelů.

Inscenace #jsi_user upozorňuje na problém kyberšikany a netolismu, tedy závislosti na internetu. “Upozorňujeme na fakt, že některou z forem kyberšikany zažilo 51 procent dětí. Chceme říci, že se mohou bránit a že se nemají bát o ní mluvit s kýmkoli, komu důvěřují. Ať už je to rodič, učitel nebo kamarád,” vysvětluje Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně, který s tvůrci inscenace spolupracuje.

“Naším cílem je, aby lidé pochopili, že agresoři jsou v případě kyberšikany téměř bez výjimky lidé, kteří by si v reálném světě na žádný atak netroufl, nebo by je to dokonce ani nenapadlo,” dodává Kožíšek, “sebedůvěru jim dodává zdánlivá anonymita, kterou představuje monitor, klávesnice počítače a další povzbuzující diskutéři.” Inscenací provádí Petr Vršek, Daniel Šváb a Mikuláš Čížek. Ti jsou neustále rozptylováni děním na obrazovkách svých tabletů. 

“Apelujeme na diváky, aby si uvědomili, že i venku je hezká grafika. Aktivní reálný život obohacuje ten virtuální, nikoli naopak, protože svět není složený jen z jedniček a nul,” říká režisér představení Braňo Holíček, “inscenace ale není ani školní besídkou promlouvající na téma děti na internetu. Představení #jsi_user totiž v tomto smyslu není jemné nebo konkrétní, protože svět kolem internetu sám takový není.”

Po pěti letech inscenace končí s objížděním České republiky a přesouvá se na internet. Zájemci mohou zhlédnout její záznam na Streamu na kanálu Seznam se bezpečně. “Témata netolismu a kyberšikany jsou sice stále aktuální a pojetí představení nadčasové, ale způsob užívání internetu se za roky reprízování změnil. Komunikační kanály doznaly výrazných změn - počínaje diskuzními fóry, ask.fm apod,” vysvětluje Kožíšek, proč se rozhodli inscenaci již ukončit.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Místo konání: Studio Ypsilon

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!