Dřevěné píšťalové hodiny či orloje z německého Schwarzwaldu vystavuje zlínské muzeum

Dřevěné píšťalové hodiny či orloje z německého Schwarzwaldu vystavuje zlínské muzeum 

Muzeum jihovýchodní Moravy otevřelo výstavu, kde návštěvníci najdou více než 60 exponátů dřevěných hodin ze soukromé sbírky, pocházející především z oblasti německého Schwarzwaldu. K vidění budou v Baťově institutu do 20. května.

Výstava Hodiny ze Švarcvaldu seznámí návštěvníky s kolečkovými hodinami, které zhotovili hodináři z regionu jižního Německa i Čech od poloviny 18. do konce 19. století. Najdete zde třeba závěsné a skříňkové hodiny, hodiny s hracími píšťalovými mechanismy, tanečními figurkami, skleněnými zvonky nebo ciferníky s lidovým dekorem.

Za vrchol řemeslné zručnosti jsou považovány píšťalové hodiny s dřevěným hracím válcem, které hrají různé melodie. Součástí těchto hodin jsou i pohyblivé figurky, jako jsou např. muzikanti nebo tanečníci. U novějších exponátů nalezneme figurky znázorňující řemeslné výjevy – jak krejčí šije šaty či jak voják pochoduje na vartě. 

Nejcennější jsou astronomické hodiny a především orloje. Ty ukazují hodiny, dny v týdnu, měsíce, roky, znamení zvířetníku i fáze měsíce,“ uvedl majitel sbírky Miloš Klikar.

Dřevěné hodiny, které bývaly v minulosti velmi ceněnou dekorací interiérů, na výstavě doplní malovaný selský nábytek ze sbírky muzea. Pro návštěvníky je připravená také videoprojekce k vystaveným modelům hodin s jejich různorodými melodiemi vyzvánění a pohybem figurek.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Baťův institut nabízí i další akce

Místo konání: Baťův institut

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!