Třicetiletá válka i Jizerská 50. Liberecká galerie otevřela nové výstavy

Třicetiletá válka i Jizerská 50. Liberecká galerie otevřela nové výstavy 

Oblastní galerie v Liberci zahájila nový rok hned třemi novými výstavami. Výběr grafických listů s tematikou třicetileté války nabízí výstava Hrůzy války. Skol! představí kolekci děl 14 umělců včetně Davida Vávry, které spojuje téma slavného lyžařského závodu. Třetí s názvem Midasův dotyk se soustředí na dopady technologií na lidské tělo.

Rok 2018 bude zasvěcen oslavám stého výročí vzniku Československa. Jedna z aktuálních výstav liberecké galerie se ale dívá hlouběji do minulosti a připomíná stejně důležitou dějinnou událost, která ovlivnila celou Evropu, a tou je třicetiletá válka.

Prostřednictvím výběru grafických listů se návštěvníci seznámí jak s konkrétními událostmi, jakou bylo např. zavraždění Albrechta z Valdštejna v roce 1634, tak i s plány bitev nebo výjevy z válečného života od Jacquese Callota (1592–1635), podle kterých se jmenuje celá výstava.

Právě Callotovo dílo považuje kurátorka výstavy Markéta Kroupová za nejhodnotnější. „Autor dokázal obrazem nejen popsat krutosti války, ale i přesně vyjádřit emoce, což bylo na tehdejší dobu velmi pokrokové,“ uvedla. Výstava Hrůzy války potrvá do 29. dubna.

Čtrnáct pohledů na Jizerskou padesátku

Legendární závod v běhu na lyžích je námětem další výstavy pojmenované Skol! a spojujícím tématem jinak nesourodé činnosti čtrnácti umělců, které ztvárnil každý svým jedinečným uměleckým pohledem v rámci své disciplíny.

Součástí kolekce jsou i díla Davida Vávry, který se sám na start v Jizerských horách několikrát postavil. „Je to pro mě srdeční záležitost. Fascinuje mne start Jizerské 50 a zástupy běžců, které čekají na povel. Zažil jsem to na vlastní kůži. Několikrát. A pokaždé je to jako poprvé, něco těžko popsatelného,“ přiznal architekt a výtvarník.

Vávra není jediný z vystavujících autorů, kteří se slavného závodu zúčastnili. „Na okamžik jsem se vžila do role závodníka a vyrobila jsem si několik šablon běžkařů z papíru. Jejich obrys jsem zmnožovala a posouvala do různých formací a skupin. Vznikla tak série obrazů, ve kterých jsou závodníci jednotkou, číslem, v oceánu celku,“ popisuje svou tvorbu účastnice 50. ročníku Jizerské 50 Alena Anderlová. Díla budou k vidění do 19. dubna.

Nástrahy digitálních technologií

Sedm umělců z Česka i Slovenska se prezentuje na další výstavě Midasův dotyk. Název odkazuje na legendu o králu Midasovi, jenž dokázal pouhým dotykem proměnit jakýkoliv materiál na zlato. To nám podle kurátora výstavy Viktora Čecha může být podobenstvím k tomu, jaký slastný pocit prožíváme při fyzické interakci našich prstů s dotykovou obrazovkou iPhonu.

Stejně jako byl Midas nejdříve okouzlen tím, jak vše kolem může proměnit v to materiálně nejhodnotnější, tak i naše poblouznění po lesklém ideálu časem vyprchává a odhalují se i negativní stránky naší závislosti na těchto stimulech,“ vysvětlil Čech.

Řada zde vystavených děl reflektuje právě tento moment, kdy umělci stále okouzlení intenzitou, s jakou si nás je schopna podmanit současná vizuální kultura, reflektují ony ostré hrany a pasti, které se za ní skrývají. Výstava bude přístupná do 29. dubna.

Foto: Michal Cihlář, Jizerská 50 Start, 2017, linoryt, 41,7 × 96,3 cm, soukromá sbírka. Zdroj: OGL

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Ondřej Kohout, Spolu běžící běžkaři, 2017, olej, tužka, plátno, 30 × 40 cm, soukromá sbírka. Zdroj: OGLFoto: Jacques Callot, Poprava z cyklu Utrpení a hrůzy války, 1632.  Zdroj: OGL
 

Mohlo by se ti líbit...

nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!