Historické proměny Podyjí i státní hranice ukáže fotografická výstava ve Znojmě

Historické proměny Podyjí i státní hranice ukáže fotografická výstava ve Znojmě 

Znojmo bez přehrady, Gránické údolí bez stromů nebo okolí vesnic s absencí velkých lánů. Nová výstava Podyjí v proměnách času ve znojemském Domě umění zavede návštěvníky na téměř čtyřicet konkrétních míst a ukáže, jak se za posledních sto let změnila. Otevřena bude do 25. března.

Návštěvníci výstavy budou moci na historických a současných fotografiích pozorovat proměnu Znojemska, údolí řeky Dyje, zdejších historických památek či státní hranice s Rakouskem. „Chtěli jsme vizuálně zdokumentovat a porovnat jedno místo s delším časovým odstupem. Každou lokalitu tak ukazuje historická fotografie, pohlednice nebo obraz a zároveň co nejpodobnější fotografické zachycení ze současnosti,“ popsal kurátor výstavy Antonín Reiter.

Část snímků dodali soukromí sběratelé a fotografové, část autoři expozice nalezli ve sbírkách Jihomoravského muzea, které letos oslaví 140 let své existence. Současnou podobu míst zdokumentoval fotograf Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí. „Některá místa se změnila k nepoznání, některá jen v drobnostech. Na snímcích je ale dobře vidět, jak jsme v posledním staletí přistupovali ke svému okolí i jak jej měnily dějiny,“ uvedl Lazárek.

Jedním z míst, jehož měnící se podoba bude na výstavě k vidění, je Hardecká vyhlídka, postavená na konci 19. století nad rakouským městem Hardegg. Ta se po druhé světové válce ocitla v hraničním pásmu a chátrala, v 80. letech ji nakonec pohraničníci strhli. Po sametové revoluci altán zrekonstruoval Rakouský turistický klub.

Výstava se zaměřila i na Znojemskou přehradu, nejprve na její podobu z meziválečného období. Hluboké údolí řeky s říčními lázněmi a oblíbenou výletní lokalitu radikálně změnila stavba přehrady v 60. letech.

Výstava Podyjí v proměnách času vychází ze stejnojmenné připravované knihy srovnávacích fotografií. Její příprava trvala tři roky a Správa Národního parku Podyjí ji vydá v únoru.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Jihomoravské muzeum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!