Část Alšovy jihočeské galerie hostuje v Galerii Mariánská. Pobočka otevře hned dvě nové výstavy

Část Alšovy jihočeské galerie hostuje v Galerii Mariánská. Pobočka otevře hned dvě nové výstavy 

Wortnerův dům v Českých Budějovicích, v němž sídlí část Alšovy jihočeské galerie (AJG), se momentálně rekonstruuje. Nové výstavy si zájemci prohlédnou v Galerii Mariánská, kde bude AJG dočasně hostovat. 19. ledna zde zahájí výstavu Písek do hodin, jež představí trojici umělců z města Písek, a Sexies!, kolekci děl vizuálního umění z 60. a 70. let.

Tři nesourodé umělce, pocházející ze společného rodného města Písek, představí výstava Písek do hodin. Návštěvníci zhlédnou díla abstraktního umělce Václava Rožánka, portrétisty a krajináře Františka Romana Dragouna a figuralisty a ilustrátora Romana Kubičky.

Figurální tendence vizuálního umění z přelomu šedesátých a sedmdesátých let uvede výstava Sexies! s podtitulem Vždyť přeci létat je snadné… Soustředí se především na barevně explozivní tvorbu Jiřího Sopka, rané práce Aleše Lamra poznamenané psychedelickou uvolněností, ženské i mužské akty Jiřího Načeradského či pop-artově laděná díla Jaroslava Vožniaka – tuto zajímavou osobnost představuje na obraze s názvem Portrét přítele Theodor Pištěk.

Pištěk vnesl na počátku normalizace svou vlastní verzi amerického hyperrealismu. V té době se zabýval i komiksem, stejně jako Milan Ressel. Severní Moravu bychom našli na velkoformátových dílech Jaroslava Kapece. Sochařské umění je zastoupeno v dílech Valeriána Karouška, který tragicky zemřel na horolezecké expedici v Peru, nebo Jaroslava Hladkého, autora sarkastické sochy Generální zahradník.

Objevovaná tělesnost a sexualita a také liberální atmosféra doby jsou znatelné u děl Načeradského, vidíme ji i na Pištěkově klíčovém obraze Velká krajina či na velkoformátové práci Jiřího Koláře. Sexuální a vztahová svoboda však může skončit sociálním vystřízlivěním, jak dokazuje plátno Michaela Rittsteina s názvem Dovnitř a ven, na němž je zdvojená nahá ženská postava obtěžkána nákupem a vynášeným kbelíkem se špinavou vodou. 

Výstavy Sexies! a Písek do hodin budou přístupné od 19. ledna do 8. dubna.

Foto: Aleš Lamr: Panoramatická dáma. (1969) Zdroj: archiv AJG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!