Výstava Bosch: Oživené vidění připomene 500. výročí úmrtí tajemného renesančního malíře

Výstava Bosch: Oživené vidění připomene 500. výročí úmrtí tajemného renesančního malíře 

Výstaviště Praha Holešovice otevře v pátek 19. ledna multimediální výstavu věnovanou nizozemskému malíři Hieronymovi Boschovi, jenž zesnul v roce 1516. Jeho fantasmagorický svět plný utopie a apokalyptických vizí, včetně nejslavnějšího díla Zahrada pozemských rozkoší, si zájemci mohou prohlédnout až do 5. května.

Po úspěšném uvedení v Berlíně doputovala výstava Bosch: Oživené vidění až do české metropole. Návštěvníci holešovického výstaviště si v detailech mohou prohlédnout obrazy Hieronyma Bosche na velkých promítacích plátnech a dozvědět se i něco o umělcově životě a práci, které jsou opředeny množstvím záhad.

Svět na jeho dílech je plný podivných deformovaných bytostí, děsivých pekelníků a jiných, takřka hororových postav. Proslulý triptych Zahrada pozemských rozkoší, jenž zobrazuje lidstvo jako nenapravitelné hříšníky, se stal symbolem středověku. Zvláštní autorův svět si lze na výstavě prohlédnout do nejmenších detailů.

Boschovi je dosud připsána zhruba dvacítka maleb a osm kreseb, podepsáno autorem je ale pouhých sedm z nich. Jeho záhadná a znepokojující díla postrádající jasný význam ovlivnila spoustu pozdějších uměleckých stylů – inspiraci z nich čerpali symbolisté, surrealisté, dadaisté i představitelé psychedelické hudby.

O životě renesančního umělce se toho ví jen velmi málo. Nenechal po sobě žádné deníky ani jiné písemnosti, o datum jeho narození se dodnes vedou spory. Pocházel z malířské rodiny – sám děti neměl, přestože byl ženatý. Již za svého života byl respektovaným umělcem, obdivovala ho šlechta i bohatí obchodníci. Zemřel v srpnu 1516 ve věku přibližně 66 let. 

Foto: archiv Bosch Alive

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!