Loučení: nebezpečná cesta za lepší životem

Loučení: nebezpečná cesta za lepší životem80%

Festival íránských filmů IRÁN:CI v Praze je u konce. Pražská kina od 9. do 14. ledna otevřela své sály, aby široké veřejnosti zpřístupnila to nejnovější a nejlepší ze současné íránské kinematografie. Jednou z nejvýraznějších osobností festivalu byl i režisér Navid Mahmoudi, který do Prahy přivezl svůj druhý celovečerní film s názvem Loučení.

Navid Mahmoudi je režisérem úspěšného snímku Kontejner lásky, který reprezentoval Afghánistán v boji o filmového Oscara. Zlatou sošku sice nezískal, ale i přesto se může pyšnit řadou dalších mezinárodních ocenění. Navid do Prahy přivezl svůj druhý celovečerní film. Snímek s názvem Loučení sleduje osud mladého afghánského manželského páru, který utíká za lepším životem do Evropy.

Emotivní a působivý filmový počin vykresluje životní nejistotu migrantů a také neutichající naději a sílu. Režisér ve filmu zobrazil strastiplnou cestu i nebezpečné překážky, se kterými se musí migranti potýkat při opouštění rodné země. Kromě války a policie se totiž musí utkat také s prohnaností přepravců, kteří si svůj byznys založili na transportu uprchlíků. Za spoustu peněz získají sice dopravu do místa určení, avšak nečeká je žádná luxusní limuzína. Mnoho z nich musí tuto cestu absolvovat v kufru auta. Nic však není zadarmo, a ačkoliv se na první pohled může zdát, že to tito lidé dělají z dobré vůle, touha po penězích je často mnohem silnější. Nicméně ani peníze nejsou jejich jistotou, že se dostanou tam, kam skutečně chtějí.

Film se zabývá velmi aktuálním tématem a řeší důležitý sociální problém – to je jistě jeho velmi silná stránka. Z pohledu uměleckého se však nedá mluvit o nijak zdařilém díle. Nicméně v tomto případě jdou umělecké aspekty stranou, jelikož zde jsou mnohem důležitější emoce, které film budí, a poslání, které přináší. Nejedná se o dokumentaristický snímek, ačkoliv se film snaží dokument místy imitovat, což je možná trochu na škodu. Pravdou je, že pokud by byl film autentičtější, dodalo by mu to zejména po emotivní stránce, nicméně i tak si myslím, že se režisér zhostil svého úkolu velmi dobře a poselství, které příběh obsahuje, bylo předáno.

Festival íránských filmů se z Prahy přesune do Brna, kde potrvá od 16. do 17. ledna a svou cestu zakončí v Bratislavě, kde bude probíhat od 18. do 20. ledna. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!