Unikátní archeologické nálezy ze Zlínska představí Baťův institut

Unikátní archeologické nálezy ze Zlínska představí Baťův institut 

Vzácné exponáty z doby železné i bronzové si zájemci mohou v Baťově institutu prohlédnout do 8. dubna. Prostřednictvím výstavy Hledači ztraceného času vyznává Muzeum jihovýchodní Moravy poctu amatérské archeologii.

Výstava veřejnosti představí rozsáhlý soubor archeologických nálezů ze Zlínska, které muzeum získalo za pomoci amatérských archeologů v uplynulém desetiletí.

„Velkou část tvoří exponáty získané díky spolupráci se zájemci o archeologii, kteří hledají pomocí detektoru kovů. Najdeme mezi nimi předměty, které patří k unikátům středoevropského významu, jako je např. kompletní bronzová garnitura avarského opasku, železná avarská přilba s částí lamelového brnění či měděná plaketa s vyobrazením mužských postav, což je jeden z mála výrobků etruských dílen na našem území,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Langová.

Mezi další významné nálezy patří zdobený bronzový meč z období kultury popelnicových polí nebo železné výrobky z doby laténské, pocházející z hradisek púchovské kultury, která byla rozšířena v hornaté části východní Moravy.

Návštěvníci spatří i největší ze slovanských nalezišť objevených na vrchu Klášťov nedaleko Vizovic, kde byly mimo jiné nalezeny železné třmeny s širokými prolamovanými bočnicemi.   

Foto: Železná avarská přilba. Zdroj: archiv Baťova institutu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Baťův institut nabízí i další akce

Místo konání: Baťův institut

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!