Nuda, sociální apel a Matt Damon. To jediné zbylo, když Zmenšování zmenšilo kromě lidí i svůj potenciál na minimum

Nuda, sociální apel a Matt Damon. To jediné zbylo, když Zmenšování zmenšilo kromě lidí i svůj potenciál na minimum50%

Režisér Bokovky nebo Jurského parku 3 Alexander Payne měl skvělý nápad. Udělat film, ve kterém se lidé kvůli přelidnění nechají zmenšit na velikost hrnku, a spojit tak zajímavý námět a sociální problém. Navzdory tomu se ale ze Zmenšování stala jen obyčejná a navíc nudná romantická komedie, která vás velmi vtíravě nutí, abyste se zamysleli nad celým světem.

Lidstvo trápí přelidnění, proto vznikl proces regulace buněk běžně známý jako zmenšování. Zákrok, ve kterém se z dvoumetrového člověka stane dvanácticentimetrový, se má stát záchranou. Lákavým bonusem je, že všechny vaše úspory se ve "světě malých" znásobí a z vás budou malí velcí boháči, kteří celé dny jen nakupují. Takhle si to představoval i Paul Safranka (Matt Damon) s manželkou Audrey (Kristen Wiig), dokud se Audrey nerozhodla, že na poslední chvíli uteče. Paul se tak ocitá úplně sám, ale jen do chvíle než se na scéně objeví Dušan (Christoph Waltz) a svět se začne měnit. Díky němu pozná vietnamskou disidentku, odjede do Norska a seznámí se s prvními zmenšenými lidmi na světě.

Filmový volej

Podle popisu by se mohlo zdát, že příběh je nabitý zajímavým dějem, ale bohužel jsou dvě hodiny Zmenšování většinou jen plné nudy. Přitom když diváci s Paulem a Audrey začali poznávat, jak "svět malých" funguje, všechno vypadalo tak dobře, pak ale stejně jako Paul pochopili, že Zmenšování není tak růžové. Režisér a scénárista Alexander Payne totiž zapomněl na důležitou poučku, které už se staletí drží spisovatelé i filmaři. Ať už v jakékoli podobě děj musí mít nějakou krizi a u Zmenšování, pokud nebudeme počítat rozhodnutí Audrey zůstat ve "velkém" světě, se žádné nedočkáte. Je to, jako když sjíždíte Vltavu před Krumlovem, všude "samej volej", nikde ani vlnka a pařez, kolem kterého projíždíte, je tam ještě za pět minut.

Malé vlnky na jinak klidné řece

Občas se sice objeví nějaká ta malá vlnka, která pročísne "dějovou vodu", například v podobě dobře mířeného vtipu nebo hereckého nasazení (zejména Christopha Waltze), ale výsledný dojem je pořád nemastný neslaný. Divák neustále čeká, že se "malí" setkají s "velkými" jako v Gulliverových cestách, poté, když odjíždějí hrdinové do Norska, to zase vypadá, že se stane něco velkého tam. Bohužel příběh se místo toho snaží až násilně donutit diváka, aby se zamyslel nad problémy naší planety, a nakonec vyšumí do prázdna. 

Jediné co celou dobu udržuje filmovou loď v pohybu jsou bezpochyby tři herci - Matt Damon v roli Paula a jeho filmová manželka Kristen Wiig, kterou v ději nahradí Christoph Waltz se svým neodolatelným ruským přízvukem. První jmenovaný je dokonce hlavním motorem. Dokonale se vtělil do čtyřicetiletého fyzioterapeuta bez dětí, ale za to s vypaseným břichem, který ale nemá vůbec tušení, co od života chce. V jeho výraze se střídá nadšení, šok, smutek i radost, vše s naprostou přirozeností. Zdatně mu sekunduje nejdříve nejistá Kristen Wiig a poté bohém Christoph Waltz, který dodává Zmenšování alespoň trochu vtipu.

Celý film by se tak dá shrnout pod jedinou větu. "Čekali jsme víc." Největší zklámání každopádně přineslo to, na co snímek paradoxně sázel už ve svém názvu. Místo aby se z motivu zmenšování stal zajímavý sci-fi nápad, který bude rafinovaně nutit diváky k zamyšlení, postupně se z příběhu vytrácí, až už ho připomínají jenom maliny stejně velké jako lidské hlavy. Jeho místo bohužel okatě nahrazují globální problémy lidstva, které jsou podány tak otravně, že se nad nimi nezamyslí vůbec nikdo.

Zdroj fotografií: www.csfd.cz

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Zmenšování

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!