Čím je pro nás smrt? Odpověď bude hledat divadlo DISK v inscenaci Šepoty a výkřiky

Čím je pro nás smrt? Odpověď bude hledat divadlo DISK v inscenaci Šepoty a výkřiky  

Tento rok by oslavil své sté narozeniny švédský filmový, divadelní i rozhlasový režisér a dramatik Ingmar Bergman. Tohoto jubilea se rozhodlo využít pražské divadlo DISK, které na svých prknech uvede dramatizaci Bergmanovy povídky Šepoty a výkřiky.

Divadelní inscenací Šepoty a výkřiky završí své působení na jevišti divadla DISK absolventský ročník činoherního divadla Divadelní fakulty AMU. Režie se ujal Norbert Závodský. Pozornost se zaměří na čtyři ženy - tři sestry a jednu služebnou. Byť mají velmi rozdílné povahy, jedna věc je spojuje, a to bezprostředně prožívaná přítomnost. Jedná ze sester totiž umírá a každá z hlavních hrdinek je nucena vyrovnat se se svou vlastní minulostí. Vynořovat se začínají pocity osamělosti a bolestné vzpomínky. 

“Klíčový motiv smrti v Bergmanově povídce nás postavil před nelehkou otázku, čím je pro nás, potažmo pro naši generaci, smrt,” vysvětluje dramaturgyně Kateřina Slezáková, “co to pro nás znamená? Vytěsňujeme ji ze svých životů jako něco neestetického, nebo se pro nás snad svou neustálou přítomností v médiích, počítačových hrách, knihách časem stala všední banalitou?” 

Vedle smrti staví tvůrci motiv sexuálního uspokojení a tělesnosti. Podle nich totiž k sobě neodmyslitelně patří. “Vlastně i to spouštění rakve můžeme brát jako průnik, proniknutí do země, něčeho nás bytostně blízkého, známého a přirozeného. Ve chvílích ztráty milovaného člověka toužíme po tělesné blízkosti, po uspokojení,” říká režisér Norbert Závodský. “Podvědomě chceme přesvědčit své tělo, že my jsme neumřeli. Sex se stává nástrojem, kterým je možno popřít nebo přehlušit prožité utrpení,” dodává. 

Premiéru dramatizace filmové povídky Ingmara Bergmana uvede divadlo DISK 25. ledna. Veřejná generálka proběhne o den dříve. Ve hře vystoupí Denisa Barešová, Magdalena Kuntová, Jindřiška Dudziaková, Anna Peřinová, Vladimír Pokorný, Vojtěch Vodochodský, David Kozák a David Krchňavý.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo DISK

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!