Ženskou revoluci na Zlatých glóbech vedla Oprah Winfrey

Ženskou revoluci na Zlatých glóbech vedla Oprah Winfrey 

Americký filmový průmysl zná letošní recipienty Zlatých glóbů, cen udělovaných Hollywoodskou asociací zahraničních novinářů. Vítězové a vítězky se svezli na trendu revoluce, která pozvedá ženské role ve filmu.

75. ročník Zlatých glóbů je minulostí. Vavříny tentokrát dopadly především na hlavy úspěšných žen a jejich výkony vedly společně s kampaní o sexuálním obtěžování k malé revoluci v Hollywoodu. Me too už neplatí jen pro oběti, ale i pro šťastné výherce a výherkyně.

Drama ovládl boj matky za pátrání po vrahovi vlastní dcery. Tři billboardy kousek za Ebbingem získaly nejen hlavní cenu, ale také glóby pro nejlepší herečku Frances McDormand, která za sebou nechala i Meryl Streep, a také Sama Rockwella v roli násilnického policisty. V neposlední řadě uspěl i Martin McDonagh, duchovní otec snímku, který pozvedl cenu za nejlepší scénář.

Hlavní cenu pro herce ve dramatu oprávněně získal Gary Oldman za ztvárnění Winstona Churchilla v historickém příběhu Nejtemnější hodina. Pro devětapadesátiletého herce to bylo vůbec první velké ocenění v kariéře.

Další působivý snímek Tvář vody byl podle zahraničních novinářů nejlépe zrežírovaný. Cenu si po Oldmanovi poprvé v životě odnesl také Guillermo del Toro. Nevýslovnou radost mexického tvůrce podpořil i fakt, že ne každý den se stane, aby filmař v kategorii porazil trojici Spielberg-Scott-Nolan. K úspěchu filmu o utajovaném vládním experimentu přispěla i hudba Alexandra Desplata, za kterou obdržel glóbus i on.

Žádnou cenu v dramatu naopak neobdržel film Akta Pentagon. A to i přesto, že měl k dispozici Toma Hankse, Meryl Streep i Stevena Spielberga.

Komedii nebo muzikál ovládl znovu snímek o silných ženských charakterech, který předčil krasobruslařské drama, hudební spektákl nebo film o nejhorším filmu v dějinách. Lady Bird bral ceny pro herečku Saoirse Ronan a glóbus v hlavní kategorii. Snímek Disaster Artist úspěšně ulovil cenu pro hlavního protagonistu Jamese Franca a jedno vítězství si připsala také krarobruslařka Tonya, přesněji představitelka její matky Allison Janney.

Největší showman i podle nás diváky uchvátil spíše muzikálně a jako jedno velké hudební číslo mu patřila cena za This is me, nejlepší píseň roku.

Nejlepší snímek z ciziny vyslalo do soutěže Německo. Diane Kruger v Odnikud ztvárnila ženu, která přijde o syna i manžela při bombovém útoku a touží po spravedlnosti.

Titul animovaný film roku patří hudebníkovi Miguelovi a filmu Coco.

I v televizi nebyla o mocné ženy na obrazovce nouze. Dramatický seriál, který nejvíce novináře zaujal, vypráví o životě v totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem a ženy jsou využívány pouze ke svému "pravému účelu". Jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred s tváří Elisabeth Moss. Glóbus putoval seriálu Příběh služebnice, samotné herečce a tvůrci se mohou pyšnit i tím, že porazili samotnou královnu (seriál The Crown).

Členové asociace se nejvíc bavili u show The Marvelous Mrs. Maisel, která stejně jako služebnice dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Rachel Brosnahan a seriál.

Asi největší úspěchem na Zlatých glóbech byla ale minisérie Sedmilhářky. Rivalita tří matek na pozadí tajemné vraždy přináší s nadhledem, ale i vážnou linkou jeden z nejpovedenjších příběhů roku. Show produkovaná Reese Whitherspoon a Nicole Kidman získala hlavní cenu, trofej pro KidmanAlexandera Skarsgarda, Lauru Dern a další její hvězdy byly minimálně nominované.

Velký večer zažil také Sterling K. Brown, který za úlohu v This Is Us dostal cenu v kategorii drama jako první herec tmavé pleti. Premiérovou trofej má doma také umělec indického původu Aziz Ansari za komedii Master of None. V neposlední řadě uspěl v minisérii Ewan McGregor, který v souboji filmových kapacit, a jednoho nostalgického návratu do městečka Twin Peaks, bral cenu za Fargo.

I přes všechny oceněné v rámci loňských filmů a sérií se zřejmě největšího aplausu dostalo moderátorce a herečce Oprah Winfrey, která získala Cecil B. DeMill award za celoživotní příspěvek filmovému a televiznému průmyslu. Na pódiu navíc promluvila o právech žen a jejich roli v budoucnosti. Její bojovná řeč dokonce zažehla spekulace o prezidentské kandidatuře.

Kompletní výsledky najdete níže, úplný seznam nominovaných zde.

____________________ 
  • Nejlepší snímek (drama): Tři billboardy kousek za Ebbingem
  • Nejlepší snímek (komedie/muzikál): Lady Bird
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (drama): Gary Oldman (Nejtemnější hodina)
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (drama): Frances McDormand (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie): James Franco (The Disaster Artist)
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie): Saoirse Ronan (Lady Bird)
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Allison Janney (Já, Tonya)
  • Nejlepší režisér (film): Guillermo del Toro (Tvář vody)
  • Nejlepší scénář: Martin McDonagh (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
  • Nejlepší cizojazyčný film: Odnikud
  • Nejlepší animovaný film: Coco
  • Nejlepší hudba: Alexandre Desplat (Tvář vody)
  • Nejlepší originální píseň: This Is Me (Největší showman)
  • Nejlepší seriál (drama): Příběh služebnice
  • Nejlepší seriál (komedie): The Marvelous Mrs. Maisel
  • Nejlepší minisérie nebo televizní film: Sedmilhářky
  • Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (drama): Sterling K. Brown (This Is Us)
  • Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (drama): Elisabeth Moss (Příběh služebnice)
  • Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie): Aziz Ansari (Master of None)
  • Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie): Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
  • Nejlepší mužský herecký výkon v minisérii nebo televizním filmu: Ewan McGregor (Fargo)
  • Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli minisérie nebo televizního filmu: Nicole Kidman (Sedmilhářky)
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu: Alexander Skarsgard (Sedmilhářky)
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu: Laura Dern (Sedmilhářky)
 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!