Sociální sítě, virtuální realita i extrémní snímky. Takový bude 13. ročník festivalu Prague Shorts

Sociální sítě, virtuální realita i extrémní snímky. Takový bude 13. ročník festivalu Prague Shorts  

Výlet do virtuální reality i do komplikovaného světa mužů. To slibuje během svého 13. ročníku Festival krátkých filmů Prague Shorts, který právě představil své první programové lahůdky. Na své si přijdou i fanoušci vzdálenější budoucnosti, sociálních sítí i již kultovního nekompromisního setu se Simonou Babčákovou.

Festival Prague Shorts, který proběhne od 17. do 21. ledna v pražském Světozoru a kině Pilotů, chystá opět program plný krátkých snímků, jejichž stopáž nepřekračuje 30 minut. Návštěvníci se mohou těšit na čtyři bloky filmů zapojených do mezinárodní soutěže. Celkem se o cenu utká dvacítka 'shortů' z šestnácti zemí světa. “Krátké filmy jsou přesně tím místem, kde lze bez obav zkoušet vyprávět neobvyklým způsobem, hrát si třeba i s neuvěřitelně jednoduchými příběhy a nutit diváka do věcí, které vůbec neměl v úmyslu,” vysvětluje programový ředitel festivalu Karel Spěšný, “tahle možnost být jako filmový vypravěč neopatrný a drzý nás na krátkých filmech nejvíc baví.” 

Prague Shorts i letos nabídnou prostor v programu rovněž tuzemským režisérům. Ti nově budou soutěžit o nejlepší český krátký film uplynulého roku. Českým snímkům bude věnován pátek 19. ledna v kině Pilotů. Kromě soutěžní pětice se mohou návštěvníci těšit i na další české krátké filmy nejrůznějších žánrů. Chybět nebudou hrané, animované ani dokumentární snímky.  

Organizátoři festivalu se letos rozhodli přiblížit svým návštěvníkům rovněž segment tvorby pracující s virtuální realitou. “V poslední době začala vznikat díla, jež přinášejí zcela nové formy audiovizuálního zážitku, který je něčím jiným než diváckým zážitkem, jak jsme si jej dokázali představit doteď. A i zde platí, že krátkometrážní formát je pro hledání a zkoušení ideální,” říká dramaturgyně Radka Weiserová. Ve dnech od 19. do 21. ledna tak budou moci zájemci navštívit speciální VR zónu ve Světozoru. 

Pocty se kromě vyznamenaných snímků dočká rovněž jedna z nejoceňovanějších a nejproslulejších společností Stink film. Část programu bude věnována jejím dílům, mezi nimiž nechybí ani krátké filmy a další umělecká díla. Sekce Muž - návod k použití pak nechá nahlédnout do komplikovaného světa mužů, zatímco #followme nabídne tématiku sociálních sítí a digitalizace.  Sekce Live on Mars ukáže pohled na svět pohledem ‘z jiné planety’. Fanoušci vizí budoucnosti by neměli minout filmy v kategorii Světy zítřka. A samozřejmě nebude chybět ani tradiční Brutal Relax Show nabízející dvouhodinové pásmo extrémních snímků. Moderace se ujme Simona Babčáková.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!