Filmový leden: Všechny prachy světa i ta Molly

Filmový leden: Všechny prachy světa i ta Molly 

Čeští distributoři už od začátku roku takzvaně šlapou do plných a do kinosálů vysílají jednu zajímavost za druhou. Oscarové naděje, životopisné příběhy, ale také možné propadáky. Co by asi Churchill řekl na Dukátovou skálu...

Skleničky docinkaly, rachejtle dolétaly a stromečky už sváží pracovníci v oranžových kombinézách. S prvním čtvrtkem v měsíci je tak čas na vzrušující novinky na filmovém plátně. Se Zlatými Glóby za dveřmi a Oscary za rohem vás zveme k tipům na návštěvu českých kin.

Úspěšný scénárista Aaron Sorkin (Social network, Steve Jobs, seriál Newsroom a další) si ke psaní přidal ještě režii a svou prvotinou představuje skutečný příběh lyžařky Molly Bloom a její nadvlády nad pokerovým podsvětím. Sorkinovu premiéru už jsme viděli a Velkou hru vřele doporučujeme.

Kdo naopak příliš nezazářil byl legendární autor Woody AllenKolo zázraků v sobě jeden pro mistra autorských snímků neskrývá. A k návratu mezi hollywoodskou špičku mu nepomohli ani Kate Winslet nebo Justin Timberlake.

Život naruby se obrátí parapsycholožce Elise, která kdysi dávno přebývala v domově temných sil. Děsivá minulost ji dohoní ve čtvrtém pokračování hororové série Insidious.

Se Zdeňkem Troškou na pár let zapomeňte na pomatené babky z vesnice. Babovřesky vzal čert a to doslova. Tedy přesněji dva z nich, kteří s tvářemi Jakuba Prachaře a Dominicka Benedikta převrhli kotel s hříšnou duší. Lucifer se drží předepsaných pravidel a oba uličníky pošle do světa. Čertoviny lze ale páchat i mezi lidmi.

Originální způsob, jak zabránit přelidnění planety, přináší snímek Zmenšování. Do programu, který dotyčným zajistí neobvyklé blaho a bohatství, se rozhodnou vstoupit také sympaťáci Matt Damon a Kristen Wiig. Co když ale jeden z nich na poslední chvíli couvne?

Neméně složitý úkol měl před sebou premiér Winston Churchill. V boji proti německé invazi ho tentokrát ztvárnil Gary Oldman a stal se tak za posledních pět let devátým britským předsedou vlády ve filmu a televizi (mezi těmi dalšími nechybí například Michael Gambon, Brian Cox nebo seriálový John Lithgow). Pro Británii Nejtemnější hodinu zvládne jen ikonický pupkáč s doutníkem.

Nemůžete se dohodnout s tygrem, když máte hlavu v jeho tlamě. - Winston Churchill

Liam Neeson nám znovu nabídne svou specifickou sadu schopností. 96 hodin ale vyměnil za Cizince ve vlaku. Kdo hledá, najde. A Neesonův Michael McCauley se kvůli jednomu pátrání dostane do spárů smrtící hry. Hru na život a na smrt zažívá také rodina Johna Paula Gettyho III ve snímku podle skutečné události Všechny prachy světa. Malého chlapce unesou zločinci a žádají výkupné od zámožného dědečka. A i když roli starého boháče nakonec kvůli skandálu se sexuálním obtěžováním neztvárnil Kevin Spacey, ani na Zlatý glóbus nominovaný Chirstopher Plummer nepůjde snadno přesvědčit.

Milujete díla Vincenta van Gogha? Pak bude zbožňovat snímek S láskou Vincent. Animované dílo kombinuje živé výkony herců promítnuté do olejomaleb slavného malíře. Pohyblivým obrazům vdechli život Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

A na závěr měsíce čeká diváky finále Labyrint a Dukátová skála. Zatímco první snímek přichází s velkým finále spíše průměrné trilogie u druhého si nejsme jistí, s čím tvůrci přesně vyrukují. Mix osobních dramat se střetne s tajemným objevem a také triky, které naposledy použil (s omluvou našemu geniálnímu umělci) Karel Zeman v Cestě do pravěku.

Krásný nový rok plný filmů vám přeje Informuji.cz!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!