Nejnovější články » Divadelní recenze

Zimní divadelní nadílka: podívejte se na 9 premiér pražských divadel

15.1.2024,

Divadelní sezóna je v plném proudu a zejména zimní období bývá novými divadelními zážitky opravdu nabité. Co pro své diváky chystají pražská divadla?

Istanbulská úmluva

Kulturní války jsou tu! Připravte se na hodně vostrý kalibr. Je čas zahrát bingo o konci světa! Hry se účastní aktivistka, politik a muž středního věku v důležité funkci. Novináři, strážkyně patriarchátu i bojovníci na twitteru…

Dokumentární inscenace mapující diskuze kolem ratifikace tzv. Istanbulské úmluvy - dokumentu, který sice téměř nikdo nečetl, ale všichni na něj mají jasný názor. Vždyť plácání po prdeli ještě nikdy nikoho nezabilo! Autorkou hudby je hudebnice Vladivojna La Chia.

Zdroj: A studio Rubín

Obyčejná žena

Jak má vypadat správná vzpomínka na matku? Blyštivá? Sentimentální? Jak se vlastně pohybujeme v prostoru naší paměti? Jak funguje samotný proces rozpomínání? Všechny obrazy jednou zmizí...

Annie Ernaux v knize Obyčejná žena skládá z jednotlivých fragmentů život své matky, která pocházela z chudého dělnického prostředí. Skrze přesný, sugestivní jazyk prozkoumává francouzská spisovatelka svůj vztah ke světu, jemuž se svým vzděláním i způsobem života postupně odcizila. Jak se skrze něco tělesného, co lze nahmatat, můžeme vztahovat k člověku, který je nepřítomný nebo neviditelný? Divadelní zpracování uvidíte v MeetFactory premiérově 20. ledna.

Foto: Andrea Černá

Uvnitř banánu

Hudba, stejně jako každá jiná oblast, má své slavné, populární a kultovní ikony. Stejně tak má ale i ty druhé: zapomenuté, podivínské, zkrachovalé. Mikropříběhy z nedávné hudební historie, krátká encyklopedická hesla věnovaná jedinečným osudům hudebníků, kteří nezažili popularitu.

Orchestr, jehož hráči nemají zkušenost s hrou na jakýkoliv hudební nástroj. Americký černoch, který v Praze 60. let přezpívával po svém „Dám dělovou ránu“ a jiné české hity. Zpěvačka Lucia Pamela, která nazpívala a nahrála desku na Měsíci dříve, než se tam vydal Armstrong… To je inscenace Uvnitř banánu podle knihy Pavla Klusáka, která vzdává hold těmto pábitelům, kteří kráčeli nevyšlapanými cestami a přistupovali hravě a netradičně k hudbě i k životu.

Playroom: Sexy storytelling

Pohodlně se usaďte, umělecký gang Depresivní děti touží po penězích vám bude vyprávět devět intimních příběhů, sexy anekdot, které polechtají bránici, zašimrají v podbřišku, zrychlí tep a bodnou u srdce.

Herci se divákům svěří se zábavnými i jímavými příběhy o svém kamarádství zničeném sexem, první (a jediné) návštěvě tantrické masáže, hře na doktora, placeném sexu či sexu jako platidlu nebo o tom, jak si prostě udělat šťastný a uspokojivý den… Playroom: Sexy storytelling uvede Venuše ve Švehlovce jak jinak než na Valentýna.

Zdroj: Venuše ve Švehlovce

Vše o ženách

Myslíte si, že o ženách víte všechno? Něco možná ano, něco vás ale možná i šokuje. Přijďte se přesvědčit do Studia DVA na oblíbené komedii chorvatského autora Mira Gavrana. Čekat tu budou tři herečky, pět příběhů a nepočítaně zábavy… Po stovkách úspěšných repríz inscenace Vše o ženách z roku 2007 se nyní vrací v novém nastudování. V hlavních rolích se představí Anežka Rusevová, Kristýna Badinková Nováková, Monika Zoubková.

Zdroj: Studio DVA

Klec bláznů

Klec bláznů je noční podnik, kde se schází všichni, kteří oslavují vnitřní bohyni v mužském těle. Hlavní hvězdou programu je Albin, kterého všichni znají pod uměleckým jménem Zaza. Životním partnerem Albina je ředitel kabaretu Georges a ve svobodomyslné společnosti je tato dvojice mužů respektovaným párem.

Ovšem co na toto spojení řekne poslanec, který svou kariéru postavil na hlásání řádu, morálky a na ochraně tradiční rodiny? Možná by se nikdy nepotkali, nebýt Georgesova dospívajícího syna, který si plánuje vzít dceru právě tohoto konzervativního, vysoce postaveného muže. A nyní nadešel čas představit navzájem obě rodiny.

Zdroj: Švandovo divadlo

Vaříme s Elvisem

Černá komedie Vaříme s Elvisem přichází na prkna Divadla pod Palmovkou od Lee Halla, slavného autora divadelní adaptace Zamilovaný Shakespeare a libreta muzikálu Billy Eliott. Inscenace plná britského humoru zachycuje rozporuplnost a absurditu života, ale zároveň míří k hlubším souvislostem lidského života a duše.

Táta, ten býval imitátorem Elvise Presleyho a stejně jako on se cítíval být králem - dokud neochrnul po autonehodě. Máma s dcerou se musí s těžkou situací vyrovnat a obě tak činí po svém: máma anorektička se zaměstnává nespoutanými vztahy s mladými muži a Jill, která ve svých šestnácti letech trpí nadváhou, se hrne do nespoutaného vaření. Obě přitom do pokusů o vyrovnání se s životem zapojují jednoho a téhož muže, mámina milence Stuarta. Táta upoutaný na vozíku je sice mimo ženami rozpoutané dění, má však divoce surreálné halucinace, ve kterých se stává Elvisem, zpívá elvisovské hity a pronáší bizarní proslovy o světě, smyslu života, lásce, životě...

Válka Roseových

Barbara a Jonathan Roseovi mají na první pohled perfektní manželství, šikovné děti, honosný dům, hodného psa i dobrou práci. Jejich velká láska je ovšem po čase zcela vyprázdněna kvůli honbě za penězi a kariérou. Když už se v domě Roseových nedá žít, rozjíždí se rozvodové řízení, v němž ani jeden z manželů ale nehodlá ustoupit ani o píď. Kdysi dávno domov Roseových se postupně mění v bitevní pole, kde vrcholí boj na život a na smrt.

Předlohou této černé komedie je americký román slavného Warrena Adlera, podle nějž Danny DeVito natočil neméně slavný stejnojmenný film v hlavních rolích s Kathleen Turner a Michaelem Douglasem. V Divadle na Fidlovaččce si ústřední postavy zahrají Martin Písařík a Aneta Krejčíková.

Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

Návštěva na zabití

Manželské problémy budou řešit i v nové komedii v Divadle Kalich. Peter a Debbie jsou typický britský manželský pár středních let. Pracovní zápřah trochu vyprazdňuje jejich vztah, dětmi cloumá puberta a moc si s nimi nerozumějí. A navíc právě u dveří domu překvapivě zazvonila výstřední Američanka Elsa, s níž se seznámili při prázdninové plavbě lodí a rozloučili se s ní neurčitým příslibem, že se ještě někdy musejí vidět.

Zaskočení manželé se samozřejmě snaží být dokonalými hostiteli, jenže Debbi udělá tu „chybu“, že si Elsino jméno zadá do Googlu. A od té chvíle se snaží o jediné - svého nenadálého hosta co nejrychleji vyprovodit.

Zdroj: Divadlo Kalich

Všechny důležité divadelní akce najdete u nás na Informuji.cz.