Zimní divadelní nadílka: podívejte se na 9 premiér pražských divadel

Zimní divadelní nadílka: podívejte se na 9 premiér pražských divadel 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadelní sezóna je v plném proudu a zejména zimní období bývá novými divadelními zážitky opravdu nabité. Co pro své diváky chystají pražská divadla?

Istanbulská úmluva

  • Premiéra: A studio Rubín 19. a 20. ledna 2024

Kulturní války jsou tu! Připravte se na hodně vostrý kalibr. Je čas zahrát bingo o konci světa! Hry se účastní aktivistka, politik a muž středního věku v důležité funkci. Novináři, strážkyně patriarchátu i bojovníci na twitteru…

Dokumentární inscenace mapující diskuze kolem ratifikace tzv. Istanbulské úmluvy - dokumentu, který sice téměř nikdo nečetl, ale všichni na něj mají jasný názor. Vždyť plácání po prdeli ještě nikdy nikoho nezabilo! Autorkou hudby je hudebnice Vladivojna La Chia.

Zdroj: A studio Rubín

Obyčejná žena

  • Premiéra: MeetFactory 20. ledna 2024

Jak má vypadat správná vzpomínka na matku? Blyštivá? Sentimentální? Jak se vlastně pohybujeme v prostoru naší paměti? Jak funguje samotný proces rozpomínání? Všechny obrazy jednou zmizí...

Annie Ernaux v knize Obyčejná žena skládá z jednotlivých fragmentů život své matky, která pocházela z chudého dělnického prostředí. Skrze přesný, sugestivní jazyk prozkoumává francouzská spisovatelka svůj vztah ke světu, jemuž se svým vzděláním i způsobem života postupně odcizila. Jak se skrze něco tělesného, co lze nahmatat, můžeme vztahovat k člověku, který je nepřítomný nebo neviditelný? Divadelní zpracování uvidíte v MeetFactory premiérově 20. ledna.

Foto: Andrea Černá

Uvnitř banánu

  • Premiéra: Divadlo Na zábradlí 2. února 2024

Hudba, stejně jako každá jiná oblast, má své slavné, populární a kultovní ikony. Stejně tak má ale i ty druhé: zapomenuté, podivínské, zkrachovalé. Mikropříběhy z nedávné hudební historie, krátká encyklopedická hesla věnovaná jedinečným osudům hudebníků, kteří nezažili popularitu.

Orchestr, jehož hráči nemají zkušenost s hrou na jakýkoliv hudební nástroj. Americký černoch, který v Praze 60. let přezpívával po svém „Dám dělovou ránu“ a jiné české hity. Zpěvačka Lucia Pamela, která nazpívala a nahrála desku na Měsíci dříve, než se tam vydal Armstrong… To je inscenace Uvnitř banánu podle knihy Pavla Klusáka, která vzdává hold těmto pábitelům, kteří kráčeli nevyšlapanými cestami a přistupovali hravě a netradičně k hudbě i k životu.

Playroom: Sexy storytelling

  • Premiéra: Venuše ve Švehlovce 14. února 2024

Pohodlně se usaďte, umělecký gang Depresivní děti touží po penězích vám bude vyprávět devět intimních příběhů, sexy anekdot, které polechtají bránici, zašimrají v podbřišku, zrychlí tep a bodnou u srdce.

Herci se divákům svěří se zábavnými i jímavými příběhy o svém kamarádství zničeném sexem, první (a jediné) návštěvě tantrické masáže, hře na doktora, placeném sexu či sexu jako platidlu nebo o tom, jak si prostě udělat šťastný a uspokojivý den… Playroom: Sexy storytelling uvede Venuše ve Švehlovce jak jinak než na Valentýna.

Zdroj: Venuše ve Švehlovce

Vše o ženách

  • Premiéra: Studio DVA 16. února 2024

Myslíte si, že o ženách víte všechno? Něco možná ano, něco vás ale možná i šokuje. Přijďte se přesvědčit do Studia DVA na oblíbené komedii chorvatského autora Mira Gavrana. Čekat tu budou tři herečky, pět příběhů a nepočítaně zábavy… Po stovkách úspěšných repríz inscenace Vše o ženách z roku 2007 se nyní vrací v novém nastudování. V hlavních rolích se představí Anežka Rusevová, Kristýna Badinková Nováková, Monika Zoubková.

Zdroj: Studio DVA

Klec bláznů

  • Premiéra: Švandovo divadlo 24. února 2024

Klec bláznů je noční podnik, kde se schází všichni, kteří oslavují vnitřní bohyni v mužském těle. Hlavní hvězdou programu je Albin, kterého všichni znají pod uměleckým jménem Zaza. Životním partnerem Albina je ředitel kabaretu Georges a ve svobodomyslné společnosti je tato dvojice mužů respektovaným párem.

Ovšem co na toto spojení řekne poslanec, který svou kariéru postavil na hlásání řádu, morálky a na ochraně tradiční rodiny? Možná by se nikdy nepotkali, nebýt Georgesova dospívajícího syna, který si plánuje vzít dceru právě tohoto konzervativního, vysoce postaveného muže. A nyní nadešel čas představit navzájem obě rodiny.

Zdroj: Švandovo divadlo

Vaříme s Elvisem

  • Premiéra: Divadlo pod Palmovkou 1. března 2024

Černá komedie Vaříme s Elvisem přichází na prkna Divadla pod Palmovkou od Lee Halla, slavného autora divadelní adaptace Zamilovaný Shakespeare a libreta muzikálu Billy Eliott. Inscenace plná britského humoru zachycuje rozporuplnost a absurditu života, ale zároveň míří k hlubším souvislostem lidského života a duše.

Táta, ten býval imitátorem Elvise Presleyho a stejně jako on se cítíval být králem - dokud neochrnul po autonehodě. Máma s dcerou se musí s těžkou situací vyrovnat a obě tak činí po svém: máma anorektička se zaměstnává nespoutanými vztahy s mladými muži a Jill, která ve svých šestnácti letech trpí nadváhou, se hrne do nespoutaného vaření. Obě přitom do pokusů o vyrovnání se s životem zapojují jednoho a téhož muže, mámina milence Stuarta. Táta upoutaný na vozíku je sice mimo ženami rozpoutané dění, má však divoce surreálné halucinace, ve kterých se stává Elvisem, zpívá elvisovské hity a pronáší bizarní proslovy o světě, smyslu života, lásce, životě...

Válka Roseových

  • Premiéra: Divadlo Na Fidlovačce 1. března 2024

Barbara a Jonathan Roseovi mají na první pohled perfektní manželství, šikovné děti, honosný dům, hodného psa i dobrou práci. Jejich velká láska je ovšem po čase zcela vyprázdněna kvůli honbě za penězi a kariérou. Když už se v domě Roseových nedá žít, rozjíždí se rozvodové řízení, v němž ani jeden z manželů ale nehodlá ustoupit ani o píď. Kdysi dávno domov Roseových se postupně mění v bitevní pole, kde vrcholí boj na život a na smrt.

Předlohou této černé komedie je americký román slavného Warrena Adlera, podle nějž Danny DeVito natočil neméně slavný stejnojmenný film v hlavních rolích s Kathleen Turner a Michaelem Douglasem. V Divadle na Fidlovaččce si ústřední postavy zahrají Martin Písařík a Aneta Krejčíková.

Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

Návštěva na zabití

  • Premiéra: Divadlo Kalich 13. března 2024

Manželské problémy budou řešit i v nové komedii v Divadle Kalich. Peter a Debbie jsou typický britský manželský pár středních let. Pracovní zápřah trochu vyprazdňuje jejich vztah, dětmi cloumá puberta a moc si s nimi nerozumějí. A navíc právě u dveří domu překvapivě zazvonila výstřední Američanka Elsa, s níž se seznámili při prázdninové plavbě lodí a rozloučili se s ní neurčitým příslibem, že se ještě někdy musejí vidět.

Zaskočení manželé se samozřejmě snaží být dokonalými hostiteli, jenže Debbi udělá tu „chybu“, že si Elsino jméno zadá do Googlu. A od té chvíle se snaží o jediné - svého nenadálého hosta co nejrychleji vyprovodit.

Zdroj: Divadlo Kalich

Všechny důležité divadelní akce najdete u nás na Informuji.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!