Festival íránských filmů startuje již za pár dní. Nabízí filmové zážitky i setkání s filmaři

Festival íránských filmů startuje již za pár dní. Nabízí filmové zážitky i setkání s filmaři  

Již tradiční Festival íránských filmů ÍRÁN:CI zahájí svůj sedmý ročník již v úterý 9. ledna. Pro své návštěvníky chystá ten nejzajímavější výběr z íránské kinematografie, ale rovněž besedy s významnými íránskými umělci. V České republice se jich během šesti festivalových dnů představí přes dvacet. Nechybí mezi nimi režiséři, spisovatelé, kameramani, producenti ani herci.

Do české metropole tak díky Festivalu íránských filmů zavítá mnoho hostů ze země, kde momentálně zuří velké protestní bouře. Svůj snímek Neústupná diplomacie pana Naderiho přijede představit režisérská dvojice Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadam, jejichž snímek Riziko kyselého deště získal před dvěma lety na festivalu cenu publika. Jeden z mezinárodně nejúspěšnějších krátkých filmů Retuš pak dorazí uvést Kaveh Mazaheri.  

Svůj druhý celovečerní snímek Loučení přiveze do Prahy režisér Navid Mahmoudi, jehož debut reprezentoval Afghánistán v bojích o prestižního Oscara. V Loučení sleduje pár afghánských uprchlíků, který se vydává z Íránu do Evropy, aby v ní našel lepší život. Chybět ale nebudou ani reprezentanti mladé generace íránských filmařů, které zastoupí Abed Abest a Navid Danesh. Významným hostem bude rovněž spisovatelka Razieh Ansari, která v současnosti žije v České republice. 

Snímky budou opět rozděleny do tradičních sekcích - Soutěžní celovečerní filmy, Dokumentární filmy, Krátké filmy a Nesoutěžní snímky. Festival íránských filmů odstartuje v úterý 9. ledna pásmo krátkých filmů. Mezi nimi bude již zmiňovaná Retuš, Zvíře, Mně ustel v pokoji a Dcera v domě. Slavnostní zahájení proběhne v kině Lucerna. V dalších dnech se pak festival přesune do Kina Světozor, Bio Oka i Kina Pilotů. Doprovodný program, který se zaměří kromě filmu také na hudbu, divadlo, výtvarné umění a grafický design, proběhne rovněž v klubu Royal či na Karlově univerzitě

Po ukončení pražské části festivalu se ÍRÁN:CI přesunou rovněž do Brna a slovenské Bratislavy. I v těchto městech se mohou diváci těšit na to nejzajímavější z íránské kinematografie. Festival, který se letos uskuteční již posedmé, přilákal během své existence tisíce diváků. “Za sedm let od prvního ročníku měli milovníci filmového umění možnost zhlédnout více než 150 filmů íránských umělců. Festival navštívilo 22 tisíc diváků a íránský film tu již není neznámým pojmem,” vysvětluje umělecký šéf festivalu Kaveh Daneshmand, “většina organizátorů jsou Češi a většina hostů jsou Íránci. Festival je skutečně jedinečnou událostí, která k sobě přivádí dvě zdánlivě velmi odlišné kultury a nachází mezi nimi společná témata.”

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!