Špilberk prodloužil výstavu o vývoji stavebnictví a urbanismu v Brně

Špilberk prodloužil výstavu o vývoji stavebnictví a urbanismu v Brně 

Víte, jak se rozrůstalo brněnské opevnění nebo jak fungoval středověký jeřáb? Až do 11. února vám na tyto otázky dá odpověď prodloužená výstava na hradě Špilberk s názvem Stavba jako Brno, která přibližuje vývoj stavebních řemesel na území moravské metropole od středověku až po 20. století.

Exponáty související se stavebnictvím v Brně vystavuje hrad Špilberk. Spatříte zde mimo jiné vzácný reliéfní kamenný svorník závěru žeber klenby z někdejší Královské kaple, na němž je motiv Beránka Božího jako symbolu Ježíše Krista a mužská tvář – pravděpodobně idealizovaný portrét českého krále Václava II.

Můžete si vyzkoušet spočítat letokruhy staletého smrku, postavit si gotické okno, prohlédnout si středověké záchodové prkénko či porovnat, jak Brno vypadalo v roce 1645 a jak nyní. Výstava Stavba jako Brno na hradě Špilberku interaktivně ukazuje, jak se vyvíjela stavební řemesla i jak rostlo město Brno. Časová parabola expozice končí u výstavby paneláků.

Část výstavy se zaměřuje na rozvoj moderního Brna – od zrušení opevnění roku 1852 a jeho následného stržení, přes asanaci na přelomu 19. a 20. století, při níž málem padlo celé historické jádro, až po meziválečný stavební boom i rozvoj panelových sídlišť za minulého režimu. O přestavbách samotného Špilberku se dozvíte díky videomappingu. Jako barokní pevnost byl vystavěn z cihel, jejichž spotřeba byla obrovská – přiblíží se proto i cihlářské řemeslo. 

Foto: archiv Muzea města Brna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Muzea města BrnaFoto: archiv Muzea města Brna
 

Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!