Nová revue Studia Ypsilon připomíná slávu Osvobozeného divadla

Nová revue Studia Ypsilon připomíná slávu Osvobozeného divadla70%

Pražské Studio Ypsilon uvedlo revue Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi. Inscenace diváka náležitě pobaví a připomene mu nadčasovost skladeb slavného jazzového hudebníka.

Poněkud netradičně se jeví nová inscenace Studia Ypsilon s názvem Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi. Jedná se totiž o divadelní revue, tedy představení, které zahrnuje nejrůznější mluvené, hudební i taneční výstupy, provázané jednoduchým dějem. Režisér Jan Schmid tímto neobvyklým způsobem vzdává hold Osvobozenému divadlu a hlavně osobnosti Jaroslava Ježka.

Představení vychází z původní inscenace Osvobozeného divadla DON JUAN & COMP ze třicátých let, v níž Jiří Voskovec a Jan Werich od základu přetvořili starou legendu o španělském záletníkovi. Z Dona Juana totiž učinili nezkušeného a stydlivého mladíka, jenž je naopak obětí hrátek a svádění temperamentních žen.

Děj se odehrává v blíže nespecifikované jihoamerické zemi, na dvoře jistého guvernéra, jehož dva rádcové plánují ukrást vzácný poklad, vyvolat státní převrat a uprchnout do zahraničí. Na scénu přichází mladý, nesmělý a velmi nešťastný Don Juan, který se má stát manželem guvernérovy dcery Isabel. Co na tom, že skutečná Isabel zemřela a rádcové místo ní nastrčili jakousi prostořekou dívku, jen aby mohli dotáhnout své spiknutí do konce.

Jednoduchý děj

Jak tomu už u revue bývá, děj je veskrze jednoduchý a jeho účelem je hlavně to, aby (téměř skečové) představení působilo koherentně a divákovi dávalo smysl. Takové pojetí inscenace – které odkazuje na meziválečnou tradici Osvobozeného divadla – dnes není zcela obvyklé, což je ve výsledku pozitivem. Příliš obdobně koncipovaných představení by bylo spíše na škodu.

Jakkoli inscenace navozuje atmosféru silvestrovské noci třicátých let v Osvobozeném divadle, žádní z herců nepředstavují osobnosti Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Jak členové ansámblu na začátku revue podotýkají, za velikány meziválečného divadla jsou v ten večer tak trochu všichni. Tento projev úcty a respektu ze strany režiséra je příjemným překvapením.

Postavu Jaroslava Ježka, bez něhož by hudební revue fungovala jen stěží, ztvární skladatel Dominik Renč. Ačkoli na jevišti nemá příliš prostoru – většinu času tráví u piana – jeho herecký výkon je opravdu skvělý a divák má pocit, jako kdyby vskutku sledoval slavného jazzového hudebníka. Zajímavým zpestřením je pak občasná přítomnost koncertního mistra Tomáše Víška, který se dílu Jaroslava Ježka dlouhodobě věnuje.

Komedie, která neomrzí

Vedle fenomenálního Dominika Renče podávají skvělý herecký výkon i nová tvář divadla Lumíra Přichystalová, Jan Onder v roli Dona Juana či Jan Večeřa coby guvernér. Po pěvecké a taneční stránce není, co bychom ansámblu vytkli, snad jen že hromadná choreografie místy působí poněkud zmateně.

Revue, jakkoli inspirována třicátými léty, se pokouší být aktuální a zejména v kostýmech nalezneme celou řadu moderních prvků, např. větrovku Dona Juana či zářivě barevné tenisky ‚Jaroslava Ježka‘. Přestože pár minut trvá, než si divák přivykne, soudobé kostýmní prvky ve výsledku podtrhují komičnost celého představení.

Mírným nedostatkem jsou některé žerty a anekdoty na hraně vkusu, které inscenaci – zcela zbytečně – přibližují k frašce. Je však pravděpodobné, že Studio Ypsilon a režisér Jan Schmid jen reagují na požadavky moderního diváka, kterého občasné dvojsmysly a lascivnosti nezaskočí, a to dokonce ani v revui odkazující na Osvobozené divadlo.

Nová revue Studia Ypsilon je tedy vtipnou nenáročnou inscenací, kterou doporučujeme zhlédnout právě v období adventu. Nejvíce si ji pak užijí milovníci Osvobozeného divadla a Ježkova jazzu.

Zdroj fotografií: ypsilonka.cz

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Guvernér s dcerou.Minimalistická scéna a pocta Jaroslavu Ježkovi.Barbora Skočdopolová, Lumíra Přichystalová, Jaroslava Kretschmerová, Jiřina Vacková a Lenka Šebek Loubalová.
 

Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!