DOX otevřel dvě nové výstavy – netradičních fotografií architektury a tvorby výtvarníka Luboše Plného

DOX otevřel dvě nové výstavy – netradičních fotografií architektury a tvorby výtvarníka Luboše Plného 

Centrum současného umění DOX v pražských Holešovicích zahájilo dvě výstavy. Projektil33 se věnuje známému pražskému ateliéru a představí vnímání architektury očima jedenácti českých fotografů a výtvarníků. Expozice Viva Luboš Plný! prezentuje tvorbu slavného konceptualisty, který se jako jediný Čech zúčastnil Viva Art Viva! na letošním Bienále současného umění v Benátkách.

Ateliér Projektil architekti, který se proslavil cenou za Národní technickou knihovnu v Dejvicích nebo za ekocentrum Sluňákov, pozval k výstavě jedenáct fotografů, kteří se architekturou primárně nezabývají. Realizace ateliéru měli zachytit nikoli jako objekty-sochy, nýbrž jako předpoklady definující podobu života v blízkém i vzdálenějším okolí. Jejich přístup měl zpochybnit rozšířené konvence žánru architektonické fotografie, které protežují efektní prázdné formy pro časopisy a slideshows.

Výstavní projekt Projektil33, který můžete zhlédnout do 4. března, na jedenácti realizacích testuje způsoby zobrazování architektury, jejich dnešní adekvátnost i potřebu. Mezi vystavujícími fotografy nechybí Tereza Havlínková nebo Jiří Hroník, mezi umělci Anežka Hošková či Jakub Matuška aka Masker.

Fascinace lidským tělem

Průřez tvorbou Luboše Plného nabídne souběžná výstava, která probíhá do 12. března. Jeho díla jsou celoživotním konceptuálním projektem, ve kterém je výtvarná práce úzce propojena s polovědeckými experimenty na vlastním těle.

Výtvarníka fascinuje lidské tělo, jeho fungování, stárnutí a smrtelnost. V dětství pitval mrtvá zvířata, později se účastnil pitev lidí, absolvoval dokonce hrobnický kurz. Své tělo podrobuje četným pokusům, které pak tvoří základ jeho výtvarného projevu. Námětem jeho děl se stala mimo jiné léčba nespavosti, porod syna nebo operace štítné žlázy. Hlavní kapitolou jeho tvorby jsou „anatomické autoportréty“, které mají autoterapeutickou funkci, a zároveň jsou i jeho svébytným deníkem.

Pro Luboše Plného má však největší význam jeho projekt Akademický model. Ten najdete v úvodu výstavy spolu s díly, která sklidila úspěch na letošním Benátském bienále. Projekt zahrnuje doporučující dopisy umělců, lékařská osvědčení, psychologické posudky a fotografie, na kterých se Plný stylizoval do pozic postav z historie umění. Na základě této dokumentace Plnému roku 2000 rektor AVU udělil doposud neexistující titul „akademický model“.

Součástí jeho tvorby je také výroba erotických hraček. Jistá brutalita a rituálně-magický charakter jsou zde vyváženy humorem a hravostí. Pro výstavu v Centru DOX vznikla zcela nová instalace s názvem Ruční práce. Jde o kolekci absurdních erotických pomůcek, vyrobených třeba z fragmentů nábytku nebo instalatérských trubek. Vzájemně pospojované vytvářejí tyto instrumenty sebeuspokojující perpetuum mobile nekonečné slasti a utrpení.

Foto: © DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: © DOXFoto: © DOX
 

Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!