3 hlavní premiéry na Festivalu francouzského filmu

3 hlavní premiéry na Festivalu francouzského filmu 

Tři nejvýznamnější premiéry letošního Festivalu francouzského filmu půjdou do české distribuce v prosinci nebo lednu, ale už teď vám nabízejí návrat do 70. let, ponor do hlubin jiného světa a malý výzkum na téma existence věčné lásky. Stačí si vybrat...

Profesionální manželka (Potiche, 2010, 103min)

Provensálský klid konce 70. let narušují stávky a volání dělníku po nové, sociálně přijatelnější, politice. Ve víru nepokojů se ocitá diktátorský ředitel továrny na výrobu deštníků, jenž má jedinou šanci na záchranu vlastní kůže – manželku Suzanne. Žena, která na výbornou zvládala roli udržované paničky, nebo „okrasní vázy“, se ujme vedení továrny, ale jen do té doby, než se ješitný manžel rozhodne, že chce všechno vrátit na staré koleje a vystrnadí vlastní manželku z pozice na vysluní. Avšak žena, která zakusila moc, se jen tak nesmíří s rolí druhých houslí. Brilantní a nestárnoucí Catherine Deneuve v retro komedii od jednoho z nejoblíbenějších francouzských režisérů Francoise Ozona exceluje v roli jí jako šité na míru, Gerard Depardieu je ohromující a mohutný v roli bývalého milence, nyní ne příliš otesaného starosty města.

Praha: Pátek 26.11., 18:30, Světozor, Velký sal

Brno: Sobota 27.11., 21:00, Kino Art

Druhý svět (L’Autre Monde, 2010, 105min)

Nový snímek Gillese Marchanda je ponořením do hlubin lidské psychiky a skrytých tužeb. Léto v jižní Francii je plné pohody do chvíle, kdy Gaspard s přítelkyní objeví cizí telefon s podivnými zprávami. Jak se záhy ukáže, jedná se o záhadnou a nesnesitelně krásnou ženu, která shání doprovod na „černou pláž“, neboli jiný svět. Gaspard okouzlený neznámou se dostává do labyrintů počítačové síťové hry Black Hole s cílem najít nádhernou Audrey a přesvědčit ji, že smrt není jediným řešením. Čím víc času tráví online a čím méně se věnuje své přítelkyni Marion, tím silněji virtuální realita ovlivňuje jeho samého – hra se proplétá se skutečností, touha po nedosažitelném sílí a Gaspard ztrácí kontakt se vším, na čem mu v životě záleželo. Lokality jižní Francie a temný svět počítačového světa pohltí i vás, kdo se na film během festivalových dnů vydají.

Praha: Pátek 26.11., 21:00, Světozor, Velký sal

Brno: Sobota 27.11., 18:45, Kino Art

Krásná Junie (La Belle Personne, 2008, 90min)

Adaptace románu Madame de La Fayette přenesená do Paříže začátku 21. století si získá každého diváka opravdovosti a nepředstíranou aktuálnosti. Na střední školu, kde nevládne příkladová morálka a o přestávce se diskutuje o tom, kdo s kým koho podvede, nastupuje tichá dívka z dobré rodiny, o kterou se hned strhne boj mezi třídními Casanovy. Junie je však jiná než ostatní studentky, což z ní dělá nesnadnou kořist. Chytí se lásky skromného Otta, protože mu věří a očekává, že ji nezklame, avšak skutečné city diktují svá pravidla, a tak se ocitá v nesnázích, když zahledne mladého a šarmantního učitele italštiny, který, zdá se, opětuje její přízeň. Zvládne jejích láska těžkou zkoušku, nebo věrnost ve světě bez morálky je již zcela zahubena? Drama plné citových zklamání a tragických zvratů je hereckým duelem kouzelné Léy Seydoux a ve Francii stále populárnějšího Louise Garrela (když si Vás získá v Krásné Junie, určitě si nenechte ujít dva filmy s jeho účastí v sekci Osobnosti). Film se dostává do Prahy dva roky po francouzské premiéře a potvrzuje, že čekání se opravdu vyplatilo.

Praha: Sobota 27.11., 18:30, Světozor, Velký sál,

Brno: Čtvrtek, 25.11., 18:45, Kino Art

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!