Adéla ještě nevečeřela nebo Limonádový Joe. Sté výročí narození Jiřího Brdečky připomene Chvalský zámek

Adéla ještě nevečeřela nebo Limonádový Joe. Sté výročí narození Jiřího Brdečky připomene Chvalský zámek 

Retrospektivní výstava věnovaná scenáristovi a kreslíři Jiřímu Brdečkovi v Chvalském zámku v Praze startuje 16. prosince. Letos na Štědrý den by se tvůrce scénáře k nesmrtelným filmům, jakým je Byl jednou jeden král nebo Tajemství hradu v Karpatech, dožil 100 let.

Výstavu je pojatá jako rekonstrukce celého života a inspiračních zdrojů Jiřího Brdečky. Návštěvníky zasvětí nejen do světa westernů, které Brdečku uchvátily, k vidění budou i obrazy jeho přátel z řad malířů, jako je například Kamil Lhoták či Adolf Born.

Expozice připomene i Brdečkovy slavné hrané filmy a představí barrandovské dekorace a kostýmy z filmů, na kterých spolupracoval s Janem Werichem, Jiřím Trnkou a dalšími. Chybět nebudou ani Brdečkovy ilustrace a storyboardy k animovaným filmům. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také kostýmní návrhy či filmové plakáty k Brdečkovým snímkům a dobové fotografie mapující společenský život pražské kulturní smetánky.

Pro nejmenší návštěvníky jsou určeny multimediální a interaktivní instalace Matyáše Trnky, vnuka Jiřího Trnky. Vidět zde bude možné například repliku "Saloonu" a přestřelku kovbojů z Limonádového Joa či výjevy z filmu Tajemství hradu v Karpatech. Děti budou moci také například zachránit pejsky před nenasytnou Adélou, animátorská dílna jim zase nabídne možnost vyzkoušet si práci s tzv. ploškovými loutkami vytvořenými podle kostýmů z Limonádového Joa. V tajemné alchymistické dílně ve sklepení ožije záhadná Sirael.

V rámci výstavy se bude také promítat nový celovečerní dokument Universum Brdečka, který vstoupí do kin 21. prosince. Režisér Miroslav Janek v něm odkrývá bohatý vnitřní život člověka, který se dle svých vlastních slov snažil vytvořit „svět zázračně oživlých obrazů, grafik, olejů, akvarelů, fresek a mozaik“. Film také hledá odpověď na otázky, kde hledal Brdečka inspiraci či zda byl více scenáristou, režisérem, kreslířem, či publicistou.

Výstava bude otevřena od 16. prosince do 1. dubna 2018 denně od 9 do 17 hodin. Vstupné na výstavu činí 70 korun pro dospělé, děti od 3 do 15 let, studenti, senioři a ZTP/P zaplatí 40 korun.

Foto: Ze snímku Limonádový Joe. Zdroj: archiv Chvalského zámku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Chvalský zámek nabízí i další akce

Místo konání: Chvalský zámek

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!