Výstava v Anežském klášteře se soustředí na středověké výzdobné techniky

Výstava v Anežském klášteře se soustředí na středověké výzdobné techniky 

Národní galerie v Praze (NG) otevřela výstavu s názvem Očím na odiv, která se zaměří na výzdobné techniky významných středověkých děl od Mistra Vyšebrodského oltáře a dalších umělců 14. až 16. století. Navštívit ji můžete do 20. května.

Výstava Očím na odiv představí divákům mimořádné detaily a souvislosti, které jsou spojeny se středověkým dílenským provozem. Tématem výstavy jsou výzdobné techniky, pozornost je tedy věnována jednotlivým typům dekorů na malbách a sochách, způsobu jejich provedení i jejich výtvarné formě,“ uvedla autorka a kurátorka výstavy Štěpánka Chlumská.

Na proslulých středověkých dílech ze sbírky NG, mimo jiné od Mistra třeboňského oltáře nebo Mistra litoměřického oltáře, si můžou zájemci prohlédnout proměnu různorodých dekorativních technik během staletí – od zlatnických technik výzdoby pozadí, jakým byla technika rytí či puncování, přes techniku pastiglií, sgrafita či plastického dekoru až po řemeslně jednoduché typy šablonového dekoru.

Aktuální výstava je pokračováním předešlé s názvem Očím skryté – obě patří do série přibližující nejnovější vědecké poznatky o středověkém umění. „Předcházející výstava Očím skryté nahlížela pod povrch a zkoumala podkresby deskových obrazů. Nyní je tomu přesně naopak a návštěvníci budou moci obdivovat detaily, které byly určeny pro oko diváka, měly zvyšovat exkluzivitu a nádheru středověkých soch a obrazů,“ dodala Štěpánka Chlumská.

Těšit se můžete i na doprovodný program, který zahrnuje komentované prohlídky, specializované přednášky k jednotlivým tématům výzdobných technik s kurátory, restaurátory a přírodovědci i výtvarné dílny pro rodiny s dětmi, které představí hravou formou řadu tehdejších dílenských postupů.

Foto: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NGFoto: archiv NG
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Anežský klášter

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!