Špičkový špionážní román vycházející zcela z pravdivých události? To je příběh Edwarda Snowdena

Špičkový špionážní román vycházející zcela z pravdivých události? To je příběh Edwarda Snowdena 80%

Pokud si u knížky rádi odpočinete, kniha Akta Snowden pro vás možná nebude tou správnou volbou. Nejenže obsahuje mnoho leckdy složitých faktů, především je ale velmi znepokojující. Jakmile se totiž začtete do příběhu amerického whistleblowera, již nikdy nebudete ke komunikačním technologiím přistupovat tak, jako předtím.

Pokud vás však zajímá pozoruhodný pravdivý příběh jak vystřižený ze špionážního románu, rozhodně by neměla kniha Akta Snowden ve vaší knihovničce chybět. Kniha, jejíž autorem je žurnalista a oceňovaný zahraniční korespondent pro Guardian Luke Harding, totiž sleduje nejen příběh samotného Edwarda Snowdena, ale rovněž těžkou práci novinářů, kteří museli při publikování tajných materiálů čelit mnohým překážkám. Čtenářovi nenabízí jen Snowdenův životopis, ale rovněž detailní a srozumitelný pohled do některých nejdůležitějších materiálů, které se rozhodl zveřejnit. 

Zatímco se Edward Snowden skrýval nejprve v Hongkongu a nyní v Moskvě, jeho odhalení znamenala absolutní bombu. Tento nenápadný bystrý muž totiž vynesl na světlo světa informace o utajovaném zneužívání moci zpravodajskými agenturami. To otřáslo nejen občanskou veřejností, ale i politickou scénou nejen Spojených států, ale rovněž Velké Británie a dalších zemí. “Nechci žít ve světě, kde vše, co řeknu, vše, co udělám, všichni, se kterými mluvím, každý projev kreativity, lásky či přátelství je nahráván,” vysvětlil motivaci svého činu Snowden v jednom z rozhovorů, “chceme žít v ovládané, nebo ve svobodné společnosti? To je základní otázka, kterou si musíme položit.” 

Je Snowden vlastizrádce nebo hrdina? Neohrozil vynesením materiálů bezpečnost svých spoluobčanů? Román Akta Snowden sleduje příběh Edwarda Snowdena od počátku až do jeho “uvíznutí” v Rusku. Popisuje jeho první kontakty s novináři, hovoří o politických překážkách, kterým museli čelit žurnalisté píšící o Snowdenových odhaleních, a nevynechává ani jejich důsledky. Kniha tak nabízí výjimečný pohled do toho, co se během aféry odehrávalo nejen u Snowdena, ale rovněž v žurnalistických kruzích, v politice i v tajných organizacích. 

Kniha, která je předlohou k filmu Snowden, nabízí příběh založený na faktech, který však vypadá jako fiktivní špionážní román. Byť jsou některé části obtížnější a čtení rozhodně neodsýpá tak jako u fiktivních příběhů, rozhodně se vyplatí jimi prokousat. S každou další stránkou je totiž člověk fascinovaný stále víc. A věřte, že ke komunikaci prostřednictvím technologií, jako jsou počítače či mobilní telefony, už nebudete nikdy přistupovat tak, jako tomu bylo předtím, než se vám kniha Akta Snowden dostala do rukou.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!