Kde si v Praze zdarma poslechnout i zazpívat tradiční Rybovku

Kde si v Praze zdarma poslechnout i zazpívat tradiční Rybovku 

Také si bez České mše vánoční Jakuba Jana Ryby nedokážete představit Vánoce? Jsme na tom stejně. Proto vám přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Na mnohých z nich si můžete i zahrát nebo s chutí zazpívat, vstup na všechny akce je dobrovolný či zdarma.

Písecká brána

Již 11. prosince od 17:00 hodin můžete na Rybovu vánoční mši zavítat do romantického prostředí Písecké brány nedaleko Pražského hradu. Uslyšíte ji zde již tradičně v podání 120 členného sboru a orchestru studentů z gymnázia a SOŠ Evropská. Vstupné dobrovolné.

Rybovka v Písecké bráně. Foto: archiv facebookové události

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě

19. prosince zavítejte do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Rybovku zde předvedou žáci, rodiče a učitelé ZUŠ Hostivař a pěvecké sbory Canto Carso, Dvořákův komorní sbor, JasoňRadHost Vocalica, studentky a studenti Akademie umění a kultury pro seniory a hosté z partnerské školy Städtische Musikschule Passau. Soprán zpívá Eva Kývalová, alt Lucie Valentová, tenor Václav Barth a bas Martin Vodrážka. Hostivařský komorní orchestr ZUŠ diriguje Pavel Trojan Jr. Začíná se v 19:00 hodin, vstup volný.

Letná

V neděli 22. prosince přijďte k altánku u Letenského zámečku. Rybovu vánoční mši si zde můžete poslechnout i zazpívat od 15:00 hodin. Diriguje tradičně Miriam Němcová a vstup je opět zdarma. Sóla: soprán Eva Müllerová, alt Štěpánka Andělová, tenor Ondřej Benek, bas Martin Matoušek. Na varhany hraje Jakub Zicha.

Hlavní nádraží

Všichni, kdo si chtějí Rybovku nejen poslechnout, ale i zahrát či zazpívat, mohou přijít v pondělí 23. prosince ve 13:00 hodin na pražské hlavní nádraží. Jedná se již o 19. ročník oblíbené akce, dirigovat bude jako obvykle Lukáš Prchal. Muzikanti si přinesou své nástroje, zpěváci – noty s sebou. Vstup je zdarma. 

Rybovka na hlaváku. Foto: archiv facebookové události

Štědrý den v Týnském chrámu

Ani o Štědrém dnu nemusíte být bez své oblíbené Rybovy mše. Její tradiční provedení se bude konat od 16:30 hodin v chrámu Matky Boží před Týnem u Staroměstského náměstí v rámci mše svaté. Kdo chce přijít zpívat, ohlásí se předem dirigentce Miriam Němcové.

Pod nočním nebem na Staroměstském náměstí

Rovněž na Štedrý den si můžete přijít Rybovku poslechnout jen o kousek dál na Staroměstské náměstí. Pod sváteční noční oblohou zde zazní od 21:00 hodin v podání smíšeného pěveckého sboru Vox Pragae, orchestru Praga Sinfonietta a sólistů. 

Vyšehrad

Předvečer Tří králů můžete strávit s Českou mší vánoční na Vyšehradě. 5. ledna od 16:30 hodin ji pro vás v bazilice sv. Petra a Pavla chystá Břevnovský chrámový sbor. Vstupné dobrovolné.

Rybovka u Letenského zámečku. Foto © Miriam Němcová FB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!