Kniha Jeden z nás lže hledá vraha mezi středoškoláky

Kniha Jeden z nás lže hledá vraha mezi středoškoláky70%

Kniha Jeden z nás lže autorky Karel McManusové zaujala čtenáře po celém světě. Thriller hledající vraha mladého Simona mezi čtyřmi spolužáky vydalo v České republice nakladatelství Yoli.

Když se pět studentů z Bayviewské střední sejde po škole kvůli zabaveným mobilům ve vyučování, nikdo netuší, že bude za pár desítek minut jeden z nich po smrti. A zrovna ten, který vede server „Co ty na to?“, kterým působí všem svým spolužákům peklo na zemi. Simon na něm totiž odhaluje jejich tajemství a plánoval zveřejnit i ta, která si přísně střeží právě skupinka čtyř přeživších.

Bronwyn je premiantka třídy, vždy pravdomluvná a spolehlivá. Addy je jejím přesným opakem – miluje svého přítele Jacka, kterému je naprosto oddaná. Okolí v ní vidí typickou blondýnu - hloupou dívku, která se stará pouze o svůj vzhled. I ona má však tajemství, které nechce, aby se svět dozvěděl. Cooper patří mezi hvězdy školy – má skvělé výsledky v baseballu a čeká jej zářná budoucnost. Tu by mu však Simonovo odhalení mohlo překazit. A nakonec Nate. Proslulý školní grázlík, jenž si často zahrává se zákonem. Všichni měli motiv Simona zabít. Jenže jak zjistit, kdo je oním vrahem?

Když jsem ho viděl umírat, nebylo mi moc dobře. Nejsem sociopat. Ve chvíli, kdy nabral tu příšernou barvu a lapal po dechu... Kdyby to jen šlo zastavit. Ale nešlo. Protože, víte, jeho EpiPen zmizel mým přičiněním.

Karen McManusová napsala příběh z pohledu všech čtyř středoškoláků, čtenář se tak může lépe vžít do příběhů jednotlivých postav, jež díky vyprávění v ich-formě působí velmi reálně. Vyzdvihla bych také samotnou strukturaci celé knihy. Ta je rozdělena do přiměřeně dlouhých částí tak, aby žádná nenudila. Ve vyprávění se postupně střídají Bronwyn, Addy, Cooper a Nate, kterým autorka věnuje přibližně stejný prostor. Jejich části textů jsou navíc vždy označeny jmény hlavních hrdinů a přesným datem, čtenář se v knize tedy velmi snadno orientuje.

Autorka postavila příběh na zvratech, které vás překvapí v závěru téměř každé kapitoly. Vina se přelévá z jedné postavy na druhou, sami si nikdy nebudete jistí, kdo vlastně Simona zabil. Společně s policisty budete po jeho vrahovi pátrat, možná si dokonce budete myslet, že se vám záhadu konečně podařilo rozluštit. Karen McManusová vás však opět překvapí.

Z vyšetřování vraždy se stává hon na čarodějnice. Když policejní taktiky zahrnují odhalování soukromých informací kvůli hledání důkazů, nezašli strážci zákona už příliš daleko?

Britské spisovatelce se navíc do příběhu podařilo velmi elegantním způsobem zařadit témata, se kterými se mnoho středoškoláků ve škole potýká. Ať už jde o tlak ze strany učitelů, sportovních týmů či rodičů. Přibližuje také problematiku homosexuality, šikany, alkoholismu či drogové závislosti.

Kniha je označována jako Young Adult thriller, spíše bych ji však přiřadila k žánru detektivka, jelikož v ní prvky toho pravého thrilleru chybí. I přes absenci intrik a manipulace je však příběh napínavý a touha za zjištěním, kdo stojí za vraždou, vás bude hnát v jeho čtení. Karen McManusové se jejím debutovým dílem rozhodně povedlo žánr Young Adult obohatit a zaplnit tak pomyslnou díru na trhu.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!