Zajímavé vánoční filmy minulého století: magický vlak, koledy i skřítci

Zajímavé vánoční filmy minulého století: magický vlak, koledy i skřítci 

Máme tu Vánoce a s nimi touhu zachumlat se pod deku a dopřát si klidný večer u filmu s vánoční tematikou. Je známo, že západní kultura slaví Vánoce ve velkém, a ve velkém produkují i filmy. A jelikož lze vybírat opravdu z mnoha, přinášíme vám pět tipů na ještě tolik neokoukané vánoční filmy 21. století.

Polární Expres / The Polar Express (2004)

Dojemný příběh o tom, jak je důležité nepřestat věřit. Film začíná v předvečer Vánoc a hlavní postava, malý chlapec Chris, zjišťuje, že přestává věřit na Santu Clause… V tu chvíli ale ještě neví, že má před sebou asi nejmagičtější noc svého života. Polární expres totiž zastaví přímo před jeho domem a Chris se tak spolu s dalšími dětmi vydává na Severní pól. Co všechno touto cestou získá? S filmem je spojen Tom Hanks, který si zahrál hned několik postav. Ty pak byly pomocí speciální techniky převedeny do počítače. Film provází i skvělý soundtrack, o který se postaral Alan Silvestri.

Velká vánoční jízda / Arthur Christmas (2011)

Druhým v našem seznamu je příběh o Santovi a jeho práci "trochu jinak". Tento oblíbený animovaný snímek z Velké Británie odpovídá na otázku, jak vlastně Santa dokáže za jedinou noc doručit dárky milionům dětí po celém světě. Příjemný a do moderní doby zasazený příběh o rodině, tradici a cílevědomosti potěší jak děti tak dospělé. Své hlasy postavám propůjčili James McAvoy, Hugh Laurie nebo Bill Nighy.

Vánoční skřítek / The Elf (2003)

Severní pól, vánoční New York a osobitý humor Willa Ferella. Vánoční skřítek je skvělá volba v momentě, kdy hledáte roztomilý film pro odlehčení a pořádnou dávku americké vánoční atmosféry. Vypráví o Buddym, člověku vyrůstajícím na Severním pólu mezi skřítky, kteří pomáhají Santovi s přípravou dárků. Až jako dospělý zjistí, že něco nehraje, a rozhodne se odejít hledat svého otce do New Yorku. Během jeho pobytu ve světové metropoli dojde samozřejmě k nejedné absurdní situaci, a právě kvůli nim byste si tento film neměli nechat ujít! 

Santa má bráchu / Fred Claus (2007)

Jaké to asi je být bratrem samotného Santy Clause, vyrůstat v jeho stínu a stát vždy až na druhém místě? Tuto roli si v americkém filmu “Santa má bráchu” střihnul Vince Vaughn. Spolu s Rachel Weisz, Kevinem Spaceym a dalšími hollywoodskými jmény se postaral o příjemnou rodinnou komedii, jejíž hlavní myšlenkou je důležitost sounáležitosti, lásky a rodiny. Bratři Clausové se svým stylem života nemohu snad lišit více, dokáží nakonec táhnout za jeden provaz a zachránit Vánoce?

Vánoční koleda / A Christmas Carol (2009)

Geniální vánoční příběh Charlese Dickense z první poloviny 19. století si vysloužil již několik filmových zpracování, to nejnovější z roku 2009 je dokonce animované. A vážně stojí za to! Hlavní postavu, kterou je mrzutý odpůrce Vánoc, Ebenezer Scrooge, stvárnil legendární Jim Carry. Mezi dalšími herci jsou např. Gary Oldman či Collin Firth. Celý film provází magická atmosféra Londýna 19. století a místy ponurý tón, za který si film vysloužil i kritiku. Nejedná se o typicky radostný vánoční film, doporučujeme ho v případě, pokud máte náladu na něco trochu jiného. A abychom nezapomněli, stejně jako Polární expres, i tento snímek režíroval Robert Zemeckis a skvělý soundtrack má na svědomí Alan Silvestri.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!