Blízko obzoru. Příběh, který napsal sám život

Blízko obzoru. Příběh, který napsal sám život100%

Nakladatelství Omega vydává pravdivý příběh spisovatelky Jessicy Koch, který uvádí pod názvem Blízko obzoru. V Německu se z vyprávění autorky stal bestseller, knihu si zakoupilo více než 250 000 čtenářů.

Když se mi kniha dostala do ruky, čekala jsem jen další průměrné vyprávění o lásce s dramatickou kulisou a možným happyendem. Po přečtení prvních kapitol mi však bylo jasné, že se jej s největší pravděpodobností nedočkám. Abych však neodhalila příliš – dílo je o nemoci, drogách či znásilnění, ale také o sebevědomí a odhodlání bojovat.

 „Nikdy neslibuj nic, co nemůžeš dodržet."

Příběh se odehrává v období od listopadu 1999 do dubna 2003. Čtenáře jím doprovází Jessica, sedmnáctiletá dívka, jež se těší ze života a má před sebou slibnou budoucnost. Jenže pak potká Dannyho…o tři roky staršího kluka, který oplývá sebevědomím, krásou a vtipem. I když své kamarádce Vanesse tvrdí, že je jí naprosto lhostejný, ve skutečnosti je jím naprosto fascinovaná. Danny však nechce dopustit, aby se z nich stal pár. Bojí se. Má strach z toho, že až jí prozradí své tajemství, uteče jako ostatní holky před ní.

Jessica je však jiná. Miluje jej natolik, že je ochotná podstoupit jakékoliv riziko, aby byla s ním. Postupně se seznamuje s Dannyho minulostí a pomáhá mu se s ní vyrovnat. Později ale zjistí, že jeho budoucnost je už naplánovaná.

„Všechno v pořádku,“ zopakovala jsem znovu, aniž bych tušila, že „Všechno v pořádku!“ se jednou stane našim heslem. Heslem, které symbolizuje naši důvěru a které veškeré nejistoty zahubí již v jejich jádru.

 Na první pohled kniha může zdánlivě připomínat jednu z tisíce omílaných love story, od těch ostatních se však přeci jen liší. Jessica Koch ji napsala na základě skutečnosti. Čerpala ze svých vlastních pocitů, které prožila během let strávených s Dannym. A přesně to činí tento příběh jedinečným. Dostane se vám natolik pod kůži, že budete trpět společně s ní.

Někteří čtenáři vyprávění Jessicy popisují jako „příběh, ze kterého mrazí“. Skutečnost, že je celý založen na reálných událostech, jej totiž činí ještě více srdcervoucím. Německá autorka se ve více než čtyř set stránkové knize zabývá velmi obtížnými tématy, které se postupně stávají stěžejními částmi knihy. Velký prostor věnuje také Christině, Dannyho dlouholeté kamarádce, jež hraje v příběhu klíčovou roli. Zpočátku ji asi moc v lásce mít nebudete, postupem času si ji ale zamilujete. Stejně jako Jessica.

Osud je mizerný podvodník, který chladnokrevně a svévolně rozděluje svoje sympatie a ani v nejmenším se nezajímá o to, co je fér a co má smysl.

V případě díla Blízko obzoru je asi zbytečné psát, zda bylo napsáno čtivě, nebo dopodrobna rozebírat, zda se hrdinka v dané situaci zachovala správně. Kniha totiž v tomto případě mluví sama za sebe. I kdyby ji autorka napsala v úsečných větách, zasáhla by vás úplně stejně. Přináší jiný pohled na svět, kterému se spousta lidí nikdy nepřiblíží a snaží se mu vyhnout velkým obloukem. Příběhem se Jessica Koch snaží čtenáře naučit neposuzovat ostatní na základě jedné zkušenosti a nedělat unáhlené závěry. Nikdy totiž nevíte, jaké má daná osoba důvody ke svému chování.

V polovině roku potěšila Jessica Koch své čtenáře zprávou, že bude její příběh o Dannym zfilmovaný. Zatím není jasné, zda bude vycházet pouze z knihy Blízko obzoru, nebo si jako předlohu vezme i další díly z této trilogie, které se nazývají Dem Abgrund so nah a Dem Ozean so nah.

Knihu vydalo nakladatelství Omega.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!