Třebíč zasáhla o víkendu smutná zpráva

Třebíč zasáhla o víkendu smutná zpráva 

Třebíčská výtvarnice prohrála svůj boj s nemocí

V sobotních dopoledních hodinách zemřela po těžké nemoci ve věku 66 let akademická malířka Božena Dvořáková – Kjulleněnová z Třebíče.

Její výtvarná díla zdobí nejen světové galerie. Nikdy neodmítla věnovat svůj obraz pro účely charity. Grafiky nezištně poskytovala i do dobročinné dražby ve prospěch rehabilitačního stacionáře pro děti a mládež na Družstevní ulici.

Rodačka ze Zlína byla obdivuhodnou malířkou a grafičkou, ve světě velmi uznávanou autorkou ex libris. Vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou pod vedením známého surrealistického malíře Františka Muziky. Svá výtvarná díla prezentovala na desítkách samostatných výstav a stovkách kolektivních výstav, za mnohá získala řadu ocenění. Největší její poslední třebíčská výstava proběhla v závěru loňského roku v prostorách zámeckých koníren. Pod názvem Černá – Bílá představila milovníkům výtvarného umění zcela neotřelou kolekci děl, mapující její výtvarnou kariéru – od počátečních detailně realisticky pojatých škrábaných kreseb zvířat, přes romantické rozmývané tuše, až po velkoformátová díla na hudební motivy. V závěru své tvorby se věnovala barevným rozmývaným tuším a také barevným smaltům. Ač se sama věnovala výtvarné tvorbě, spolu se svým manželem Borisem Kjulleněnem často navštěvovala výstavy ve městě.V poslední době stále více přibývá inspirace přírodními jevy, krajinou a historickou architekturou. Začala experimentovat i s netradičními technikami, například se smaltem.

V osobě Boženy Kjulleněnové ztrácí Třebíč nejen vynikající umělkyni, ale i vzácného a milého člověka. Věřme, že svůj klid najde ve výtvarném nebi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Třebíč zasáhla o víkendu smutná zprávaTřebíč zasáhla o víkendu smutná zprávaTřebíč zasáhla o víkendu smutná zpráva
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!