Národní galerie v příštím roce otevře výstavu Františka Kupky i novou expozici umění 20. století

Národní galerie v příštím roce otevře výstavu Františka Kupky i novou expozici umění 20. století 

Další výstavní rok Národní galerie v Praze (NG) zahájí retrospektivou slavné rakouské malířky Marie Lassnig a site-specific instalací Kathariny Grosse pro Velkou dvoranu Veletržního paláce. Na konci roku bude k vidění výstava Františka Kupky nebo českých umělců tvořících ve francouzské Bretani. Při příležitosti stého výročí založení Československa a 50. výročí srpna 1968 galerie představí nové sbírkové expozice umění 20. století.

Tradičním únorovým Grand Openingem Veletržního paláce odstartuje NG výstavní program v další sezóně. Díky instalaci Wunderbild německé umělkyně Kathariny Grosse se Velká dvorana promění ve snovou krajinu. Pro návštěvníky se zároveň otevře retrospektiva rakouské umělkyně Marie Lassnig, považované za jednu z nejoriginálnějších malířek 20. století. Program Veletržního paláce na jaře doplní také výstava Příběhy ptačího koberce, jež představí vzácný turecký koberec, který se stal Karlu Čapkovi inspirací při psaní povídky Čintamani a ptáci.

V paláci Kinských bude od jara 2018 probíhat výstava Jiřího Koláře. Tu na konci roku vystřídá výstava mapující tvorbu českých umělců, kteří pod vlivem významných osobností francouzského umění působili v Bretani. Na výstavě bude k vidění tvorba Antonína Chittussiho, Jana Zrzavého, Josefa Čapka nebo Toyen společně s díly Paula Gauguina či Paula Sérusiera. Podzimnímu programu pak bude vévodit obsáhlá výstava Františka Kupky ve Valdštejnské jízdárně.

Hradčanské náměstí v roce 2018 ožije současným uměním. V Salmovském paláci si budou moci návštěvníci od června prohlédnout první část proslulé mezinárodní sbírky nadace Francesky von Habsburg Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Salmovský palác se postupně přemění v centrum kritického myšlení o současném umění s bohatým výchovně-vzdělávacím programem. Protější Šternberský palác pak bude od dubna hostit výstavu Hynka Martince, který se ve své tvorbě inspiroval díly klasických mistrů, jež lze v paláci spatřit.

Výročí vzniku Československa a invaze vojsk Varšavské smlouvy

Při příležitosti dvou významných výročí československých dějin budou ve Veletržním paláci otevřena dvě patra nových sbírkových expozic. Expozice ve 3. patře bude věnována umění od začátku první republiky do roku 1938 a její součástí bude i slavná francouzská sbírka, kterou z velké části nakoupil československý stát jen pět let po svém vzniku. Na ni ve 2. patře naváže expozice mapující vývoj umění od konce války až do současnosti.

Postupnou revitalizaci čeká v průběhu příštího roku Schwarzenberský palác, jehož prostory se budou chystat na instalaci nové expozice starých mistrů v roce 2019. Expozice Umění Asie se z paláce Kinských přesune do Veletržního paláce, sbírka bude následně přístupná ve formě tzv. schaudepot, přístupného depozitáře, do doby, než bude v budoucnu trvale vystavena na Hradčanském náměstí.

NG také spustí projekt digitalizace děl. „Vybrali jsme sofistikovaný systém sbírkové administrace, který používá řada světových sbírkových institucí. Vedle toho sbírky fotodokumentujeme a plánujeme postupné zveřejnění online – již v závěru letošního roku začneme se souborem našich nejvýznamnějších děl,“ uvedl generální ředitel NG Jiří Fajt. Na konci roku 2018 se spustí pilotní verze mobilní aplikace, která bude postupně obohacovat návštěvnický zážitek z výstav a expozic galerie.

Foto: František Kupka, Amorfa Dvojbarevná fuga, 1912, olej, plátno. Zdroj: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Z chystané výstavy Pravda vítězí(vá). Zdroj: archiv NGFoto: Paul Gauguin: Útěk. Zdroj: archiv NG
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!