Praha za Karla IV. Muzeum hlavního města Prahy otevřelo další část expozice

Praha za Karla IV. Muzeum hlavního města Prahy otevřelo další část expozice 

V Domě U Zlatého prstenu v Týnské ulici na Starém městě v Praze se otevřelo pokračování expozice, která představuje metropoli ve 14. století v době vlády Lucemburků.

Expozice přibližuje podobu Prahy a život jejích obyvatel v lucemburské době. Pozornost je věnována hlavně zakladatelské činnosti císaře Karla IV. Návštěvník nahlédne do středověkého města nejen prostřednictvím dobových předmětů, ale i pomocí hmotových i virtuálních rekonstrukcí důležitých pražských míst i jednotlivých staveb, které odpovídají nejnovějším vědeckým poznatkům. Výstava přibližuje záměry císaře Karla IV., především projekt výstavby Nového Města pražského.

K ústředním exponátům expozice patří model pražského souměstí, Starého a Nového Města pražského, Malé Strany a Hradčan, a dvou královských hradů, Pražského hradu a Vyšehradu, na němž se pomocí videomappingu demonstruje stavební a urbanistický rozvoj města ve 14. století. Další videomapping představuje prostor dnešního Karlova náměstí v téže době, jeho nejbližší okolí, důležité stavby i zásadní události.

Na výstavě tvůrci představují řadu dalších modelů a virtuálních prezentací přibližujících pražské souměstí. Z hmotových modelů jde o areál Pražského hradu, Vyšehradu, kaple Božího Těla, Hrádku u Kunratic či domu v Karlově ulici. Virtuální prezentace seznamují s důležitými událostmi života Karla IV., se založením nových kostelů na Novém Městě pražském, ale i se způsobem městské správy nebo stavbou mostu. Velkoplošná prezentace seznámí návštěvníka s podobou středověkého opevnění.

K vidění je řada cenných exponátů z muzea i jiných institucí, získaných nejčastěji archeologickou činností. Zájemci se dozví něco o způsobu života ve středověku, bydlení, odívání, stolování nebo vaření. Mezi vzácné exponáty patří poutní odznak z druhé poloviny 14. století, který dokládá, že Praha v době Karla IV. byla významným poutním místem. Dále například středověké skleněné poháry a číše, klíče, hračky, součásti ošacení a ozdob či doklady řemeslné výroby v tomto období.

Foto: archiv MHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv MHMPFoto: archiv MHMP
 

Mohlo by se ti líbit...

Muzeum hlavního města Prahy:... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!