Spojitost mezi válkami a uměním ukáže nová výstava v Jablonci

Spojitost mezi válkami a uměním ukáže nová výstava v Jablonci 

Válka má i svou Druhou stranu mince, jak zní název aktuální výstavy v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Přináší sice lidské a hmotné ztráty, zároveň ale funguje jako zdroj inspirace pro umělce. Náměty k tvorbě díky válečným konfliktům nacházeli nejen spisovatelé, ale také skláři, výrobci bižuterie či medailéři. Jejich díla budou k vidění do 15. dubna.

Jablonecká výstava Druhá strana mince nabídne návštěvníkům netradiční téma. Prostřednictvím vystavených předmětů představuje dramatické dějiny válek a povstání od 17. století až po moderní dějiny.

Je to jedna z mála příležitostí, kdy můžeme uplatnit téměř všechny podsbírky našeho muzea najednou – tedy nejen sklo, bižuterii, mince a medaile, ale také zbraně, součásti uniforem a vojenskou optiku,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Na výstavě spatříte historické unikáty, jako třeba skleněný ruční granát z první světové války, památeční šrapnel z bitvy u Hradce Králové nebo vzácné ryté sklo s napoleonskými motivy,“ řekl hlavní kurátor výstavy Zdeněk Štafl.

Pozornost si zaslouží i kuriózní soubor vánočních ozdob z obou světových válek. Máme zde také instalace vojenského ležení nebo současnou vojenskou optiku – zaměřovací dalekohledy a tankové průzory. Některé z nich si bude možné i vyzkoušet,“ dodal spolukurátor výstavy Petr Čížek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!