Čekání na Bajanlese se rozhodně vyplatí

Čekání na Bajanlese se rozhodně vyplatí 90%

„Můj otec mi řekl, že než jsem se narodil, jeho povoláním bylo harpunovat lelky. Ukázal mi harpunu a chyceného lelka“. Kniha Čekání na Bojanglese, lehce surrealistický, humoristicky laděný román Olivera Bourdeauta. Přináší čtenáři nevšední pohled na nevšední rodinu malého chlapce, který svýma dětskýma očima popisuje výstřední život svých rodičů.

Chlapec, jehož jméno zůstává před čtenářem utajeno, ukazuje s notnou dávkou dětské naivity svět, ve kterém žije. Ten mu připadá naprosto bezchybný, a to i přes to, že si uvědomuje určitou jinakost, kterou jeho rodina oplývá. Otec neustále hýří nejbláznivějšími příběhy a nikdy neříká své ženě stejným jménem více než dva dny po sobě, ona zatím působí jako přerostlé dítě, miluje tanec a největší potěšení jí dělá realizovat ty nejšílenější nápady, které si jen člověk může vymyslet. Nejvěrnějším rodinným přítelem je senátor Špinavec, který se rád účastní nespoutaných večírků svých nejmilovanějších přátel, na nichž musí vždy alespoň jednou zaznít skladba „Mr. Bojangles“. Chlapcova matka však přestane svoji původně snad i dobrovolnou bláznivost zvládat, a dotančí tak až na samou hranici šílenství.

Předností románu je bezpochyby způsob zpracování. To, že je příběh vyprávěn dítětem, umožňuje autorovi zobrazit realitu z nevšedního úhlu pohledu. Příběh tak působí velice hravým dojmem. Jistá výstřednost je zde popisována takovým způsobem, že působí naprosto přirozeně. Autorovi se brilantním způsobem podařilo vystihnout dětský svět. Realitu však poznáváme také a to prostřednictvím útržků z otcova deníku, které se v knize prolínají s vyprávěním hlavní postavy.

Autor používá velice poetický jazyk bohatý na nevšední slovní hříčky a přirovnání, které často bere hlavní postava doslovně, čímž dochází k mnoha humorným situacím.

Kniha určitým způsobem připomíná slavný román Pěna dní od Borise Viana. Podobnost lze vidět především v tom, jakým způsobem k sobě jednotlivé postavy románu promlouvají. Navíc i zde se objevuje motiv nemocné ženy.

Debutový román Olivera Bourdeauta se stal ve Francii bestsellerem a nutno říci, že se není čemu divit. Během čtení Čekání na Bojanglese se budete smát i plakat zároveň. Pochybuji o tom, že by se našel někdo, koho by tento román nezasáhl.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!