Výstava v paláci Kinských připomíná 300 let od narození Norberta Grunda

Výstava v paláci Kinských připomíná 300 let od narození Norberta Grunda 

Národní galerie v Praze zahájila výstavu Norberta Grunda, jednoho z nejvýznamnějších představitelů domácího rokoka, s podtitulem Půvab všedního dne, která poprvé představí veřejnosti žánrově komplexní tvorbu tohoto umělce. Výstava proběhne v paláci Kinských a připomínat bude Grundovo letošní 300. výročí narození a 250. výročí úmrtí. Obrazy si mohou návštěvníci prohlédnout od 1. prosince do 18. března následujícího roku.

Výstava představuje vůbec poprvé malířovu malbu v širších souvislostech. V jednotlivých oddílech budou ukázány různé náměty, což návštěvníkům přinese možnost porovnat jeho práce se soudobou středoevropskou kabaretní malbou. Část výstavy bude věnována grafickým listům Jana Jiřího Balzera, které dokládají oblibu Grundových děl. Celá expozice je navíc obohacena o ukázky uměleckého řemesla, které ilustrují kulturu rokoka, v jehož duchu umělec tvořil.

Díla Norberta Grunda zahrnují s výjimkou zátiší všechny malířské druhy. Podněty z holandské a vlámské žánrové malby, impulzy z italského krajinářství i vzory francouzských galantních slavností převedl malíř do drobného formátu a přetvořil do idylické a hravé polohy,“ uvedla kurátorka výstavy Marcela Vondráčková.

Umělecky se Norbert Grund vyškolil u svého otce Christiana Grunda, který byl dvorním malířem a správcem obrazárny Libštejnských z Kolowrat. Náměty pro svoji tvorbu čerpal ve šlechtických obrazárnách či v grafických listech, ale také na cestách, které podnikal po svém vyučení.

Do Prahy se vrátil patrně kolem roku 1751, kdy se oženil. Až do své smrti pak působil na Malé Straně jako člen tamního cechu. Jeho díla byla oblíbená mezi vzdělanými příslušníky středního stavu a umělci, nacházela se však také v klášterních a aristokratických sbírkách.

Poslední monografická výstava Norberta Grunda proběhla roku 1967, a to ve vídeňském Belvederu a pražské Loretě. Aktuální výstava v paláci Kinských bude obohacená o nové poznatky, které se od té doby povedlo nashromáždit.

Foto: archiv Národní galerie v Praze

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!