Máte rádi létání? V pražském Karolinu mu věnovali výstavu

Máte rádi létání? V pražském Karolinu mu věnovali výstavu 

Originální snímky z leteckých expedic si můžete zdarma prohlédnout na výstavě Báječný svět létání. Křížovou chodbu Karolina budou od 1. do 15. prosince kromě nich zdobit i zajímavé artefakty, třeba horkovzdušné balóny nebo křídlo slavného větroně Blaník L-13.

Pohled na Zemi z ptačí perspektivy často tají dech. Snímky z výšky, v níž létají sportovní letadla, nabízí nová výstava v prostorách Karolina na Ovocném trhu. Spatříte na nich přírodu i památky USA, Karibiku, Afriky nebo Austrálie. K tomu autoři výstavy přidali i tematické fotografie z přeletů majáků, center měst či velkých letišť.

K vidění budou i různé předměty z leteckého prostředí, třeba křídlo přestavovaného kluzáku Blaník L-13 nebo dva pravé balónové koše, ve kterých letěli v letošním září dva Češi slavný závod Gordon Bennett Cup. Zlatý hřeb představuje trojsedadlo z letounu Tu-154M OK-BYZ, jímž slavný pilot Petr Jirmus přivezl v roce 1998 zlaté české hokejisty z Nagana.

V rámci doprovodného programu se uskuteční několik besed s letci – s mistry Evropy v letecké akrobacii Martinem Šonkou a Petrem Kopfsteinem, pilotem nadzvukového letounu Concorde Luborem Obendraufem nebo se závodníky s horkovzdušnými balóny Janem Smrčkou a Alešem Vašíčkem. Jaké je létat malým letadlem po celém světě, vám poví při videoprezentacích Jiří Pruša.

Aktuální témata ze světa letectví budou na přednáškách řešit odborníci z Úřadu pro civilní letectví ČR, mluvit budou např. o dronech, o tom, jak se stát profesionálním pilotem nebo jaká práva náleží cestujícím v letecké dopravě. Václav Křížek zase bude hovořit o záchraně a znovuzprovoznění slavného větroně Blaník L-13.

Každý návštěvník výstavy se může zúčastnit soutěže o letenky od ČSA, let balónem, předplatné časopisu o letectví Flying Revue a další zajímavé ceny.

Foto a video: archiv výstavy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv výstavy
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Karolinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!