8 vánočních výstav v Praze

8 vánočních výstav v Praze 

Již tuto neděli začíná letošní advent. Pokud chcete nasát sváteční atmosféru mimo vánoční trhy a přeplněná obchodní centra, máme pro vás tipy na osm tematických výstav v hlavním městě.

1. Třešťské betlémy

Tradiční výstavu vyřezávaných betlémů naleznete ve druhém a třetím patře Jindřišské věže. Zručnost betlémářů z Třeště, jejichž historie sahá do počátku 19. století, mohou návštěvníci obdivovat až do 2. února.

2. Jak se kdysi vařilo

Na historické hodování se letos zaměřila každoroční výstava betlémů v podzemních prostorách Betlémské kaple. Uvidíte opékání masa na otevřeném ohni, černé kuchyně i kachlové sporáky. Otevřeno do 2. ledna.

3. Vánoční les

Součástí chystané výstavy Jiřího Brdečky bude mezi 16. prosincem a 25. lednem také interaktivní Vánoční les na nádvoří Chvalského zámku, kde se děti mohou stát pastýři oveček, lovit ryby nebo si postavit sněhuláka. Vstup do areálu je možný pouze s platnou vstupenkou na zmíněnou výstavu, zakoupenou týž den.

4. Minulé i novější

Betlémy jak současné, tak i historické mapuje výstava v Galerii Ambit na Jungmannově náměstí. Uvidíte na ní i velký mechanický betlém od Jiřího Votruby, který je již přes čtyři metry dlouhý. K vidění od 2. prosince do 3. ledna.

5. České vánoční zvyky

Od 3. prosince až do Hromnic si v Muzeu Karlova mostu můžete prohlédnout unikátní betlémy, třeba vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů nebo africký z ebenového dřeva. Letošní novinku představují historické předměty s tematikou tuzemských svátečních zvyků.

6. Betlémy v barokních stájích

V prostorách Toulcova dvora se 22. prosince otevře vánoční výstava betlémů z nejrůznějších materiálů, např. perníku, šustí, skla nebo korálků. Chybět nebudou ani pověstné papírové betlémy. Končí na Nový rok.

7. Město během svátků

Předvánoční i povánoční tradice od svátku svatého Mikuláše až po Hromnice přibližuje výstava na zámku ve Ctěnicích, kterou můžete navštívit do 4. února. Kromě historických obrazů a fotografií si prohlédnete také vánočně vyzdobený měšťanský salon z 19. století. O výstavě jsme již informovali zde.

8. Žižkovský betlém

Zajímavý betlém si v Informačním centru Praha 3 můžete prohlédnout od 3. prosince do konce ledna. Spatříte figurky známých postav spjatých právě se Žižkovem, třeba Jaroslava Haška a jeho Švejka, malířky Toyen, Jaroslava Seiferta, Rychlých šípů nebo Járy Cimrmana.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!