Díla ikon českého sklářství představí pražský obchodní dům Kotva

Díla ikon českého sklářství představí pražský obchodní dům Kotva 

Do světa ateliérového skla vás zavede nová výstava Glass Line, která ve středu startuje v Bibloo Concept Store v obchodním domě Kotva na náměstí Republiky. Práce předních českých sklářů, jakým je Stanislav Libenský nebo Jaroslava Brychtová, ale i současné generace zde budou zdarma k vidění do 5. ledna.

Na návštěvníky čeká na čtyřicet objektů, od drobnějších děl až po dvoumetrové plastiky, a to jak z foukaného skla, tak i lepeného, taveného či optického. „Je to pouze malá ukázka toho, jak čeští skláři dokážou mistrně pracovat se sklem, ať už ve žhavé podobě, kdy se sklo ručně tvaruje přímo u sklářské pece, nebo jej potom týdny a měsíce pečlivě a trpělivě opracovávají broušením a leštěním,“ vysvětlil kurátor výstavy Lukáš Hora.

Výstava se nachází v netradičních prostorách – místo galerie dali organizátoři přednost rušnému obchodnímu domu v centru Prahy. „Chceme jít jinou cestou, snažíme se přenést umění za lidmi, do prostor, kde se přirozeně pohybují. Chceme lidem sklo doslova postavit do cesty,“ uvedl Ondřej Škarka ze společnosti Art Lines, která výstavu pořádá.

Návštěvníci budou mít příležitost vidět práce nastupující sklářské generace, která s materiálem teprve začíná pracovat. Stejně tak budou k vidění díla světově proslulých sklářských umělců, jejichž skleněné sochy jsou umístěny v řadě významných muzeí i soukromých sbírek po celém světě.

Když se řekne Kupka, Filla, Sýkora nebo Zoubek, tak každý ví, o koho se jedná. A my bychom byli rádi, kdyby byli takto vnímáni i čeští skláři. Ti jsou častěji známější v zahraničí a doma svou tvorbu téměř vůbec neprezentují,“ poznamenal Martin Valach ze společnosti Art Lines.

Starší i nastupující generace

K takovým umělcům bezesporu patří Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Dvojice společně vytvořila celou řadu významných skleněných plastik. Do pomyslné síně slávy patří i Bohumil Eliáš senior, jenž byl na české scéně ateliérového skla 20. století jednou z nejvýraznějších postav.

Na výstavě budou k vidění také díla jeho syna, Bohumila Eliáše mladšího, který pokračuje v rodinné tradici. Ke sklářům, kteří mají větší renomé v zahraničí než doma, patří také Petr Hora. Jeho skleněné plastiky byly vystaveny i na světové výstavě Expo 2015 v Miláně.

Současnou generaci sklářů bude reprezentovat třeba Tomáš Hlavička, který kombinuje techniku taveného tabulového skla a vrstvení plátkových kovů, nebo Rudolf Burda a jeho foukané sklo kombinované s nerezovou ocelí. Zajímavá jsou také díla Michala Macků – fotografické obrazy přenesené na sklo.

Foto: Intima od Jana Exnara. Zdroj: archiv OD Kotva

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Fotografický obraz na skle od Michala Macků. Zdroj: archiv OD KotvaFoto: Otevřená pyramida Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Zdroj: archiv OD Kotva
 

Mohlo by se ti líbit...

Obchodní dům Kotva nabízí i další akce

Místo konání: Obchodní dům Kotva

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!