Vánoční tradice v průběhu staletí přiblíží expozice ve ctěnickém zámku

Vánoční tradice v průběhu staletí přiblíží expozice ve ctěnickém zámku 

Muzeum hlavního města Prahy (MMP) pořádá v Zámeckém areálu Ctěnice od 26. listopadu do 4. února výstavu Praha v čase vánočním s podtitulem Tradice a řemesla od adventu do Hromnic. Návštěvníky seznámí s oslavami těchto svátků v české metropoli od 19. do minulého století.

Atmosféra města i nálada v rodinném kruhu v předvánočním i povánočním čase, oslavy svátků sv. Mikuláše, Tří králů a Hromnic, tradice slavení Nového roku a v neposlední řadě zábava a volný čas Pražanů v zimních měsících.

To vše vykreslují nejen dobové obrazy a fotografie, ale i vzpomínky mnohých pamětníků, které zachycují i specifické ranní mše k poctě Panny Marie zvané roráty. Představeny jsou také pražské vánoční trhy.

Dominujícím prvkem výstavy je interiér vánočně laděného salonu pražské měšťanské rodiny z konce 19. století, který přibližuje podobu oslav Vánoc v kruhu rodinném, zvyk zdobení vánočního stromku a vánoční obdarovávání. Bohatost měšťanského prostředí dokresluje štědrovečerní herna, která dětem nabídne možnost pohrát si s historickými hračkami.

Adventní náladu přiblíží interiér měšťanské kuchyně, která představí vánoční jídelníček a prostřednictvím doprovodných programů i pekařské řemeslo – třeba pečení perníčků, cukroví, božích milostí nebo masopustních koblih.

Současná podoba jednoho z nejdůležitějších křesťanských svátků se začala utvářet během druhé poloviny 19. století. Některé zvyklosti slavení Vánoc byly přitom známy už ve středověku a mnohé z nich jsou památkou na dobu předkřesťanskou. 

Foto: Tavík František Šimon (1877–1942), Trh na Staroměstském náměstí, repr. barevného leptu, Praha. Zdroj: archiv MMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Matka s dvěma malými dětmi u vánočního stromku, repr. fotopohlednice, 1909. Zdroj: archiv MMP.Foto: Vánoční stromek před kostelem Panny Marie před Týnem na Staroměstském náměstí, repr. vánoční pohlednice, 2. polovina 20. století, Praha. Zdroj: archiv MMP
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámecký areál Ctěnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!