Počítačové hry mohou být i krásné a rozvíjející, ukazuje výstava na Špilberku

Počítačové hry mohou být i krásné a rozvíjející, ukazuje výstava na Špilberku 

Počítačové hry si starší generace většinou spojuje s přívlastky jako násilné a ohlupující. Nová výstava na brněnském hradě Špilberk chce tento stereotyp zbořit. Návštěvníci si mohou nejen prohlédnout vizuály vývojářské tvorby, ale i samotné hry zkusit – třeba v předpremiéře chystaný Chuchel. Výstava Kouzelný svět počítačových her je otevřena od 23. listopadu do 14. ledna.

Počítačovým hrám jako ryze současnému výtvarnému fenoménu se Muzeum města Brna (MMB) věnuje jako vůbec první velká galerijní instituce u nás. „Sledujeme hry jako svébytnou oblast výtvarného umění. Exponáty mají výtvarnou hodnotu, mnohé printscreeny z her obstojí jako samostatné grafické listy,“ vysvětlil kurátor výstavy a kunsthistorik Robert Janás.

Expozice představí práci studií Amanita Design, Paperash a Hangonit, jež byly několikrát oceněné na prestižní soutěži Česká hra roku. V úvodu výstavy se návštěvníci přenesou do prostředí hry Rememoried od studia Hangonit Vladimíra Kudělky. Ocitnou se pod hvězdnou oblohou v měnící se noční krajině. V další místnosti zase vstoupí do fantaskního města hry Dark Train od studia Paperash. Tým výtvarníků pod vedením Vojtěcha Vaňka z brněnské FaVU vytvořil herní krajinu z papírových, ručně vystřihovaných modelů, ze kterých hra vznikla metodou ploškové animace.

Zbrusu nový Chuchel

Největší místnost výstavy patří studiu Amanita Design a jeho hrám Samorost 3 a Chuchel. V Samorostu lidé projdou tajemnými planetami a hlubokými lesy, v nové hře Chuchel zase řádí poťouchlé stvoření.

Je to malý chlupatý trpaslík s kulatým tělíčkem a elegantní oranžovou čepicí. V jeho povaze se spojuje otravnost malého dítěte s naivitou psa a protivností opice, takže nás bude občas štvát a někdy nás naopak rozesměje,“ uvedl jeho autor Jaromír Plachý. Studio hru Chuchel uvede až v roce 2018, na Špilberku ji představí v čestné předpremiéře.

Výstava neukazuje jen výtvarnou stránku her, ale nabízí i interaktivitu. Děti v ní najdou blikající město, obří bludiště sestavené z herních výjevů nebo stezku s hravými úkoly. „Chuchel nadchne nejmenší děti, ale Dark Train nebo Rememoried zaujmou i odrostlejší návštěvníky,“ poznamenal kurátor Janás.

Výstavu doprovodí také tradiční vánoční akce, letos s názvem Hravé Vánoce na Špilberku. Rodiny s dětmi čeká zábavný program – na hradě najdou vánoční dílničky nebo pohádkový fotoateliér, na velkém nádvoří zase zhlédnou několik dětských divadélek. Čeká je i opékání buřtů, jarmark nebo vánoční strom.

Foto: Vizuál studia Hangonit. Zdroj: archiv MMB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Vizuál studia Hangonit. Zdroj: archiv MMBFoto: Nová počítačová hra Chuchel. Zdroj: archiv MMB
 

Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!