Japonsko přivezlo v rámci Japan Week do Prahy to nejlepší ze své kultury

Japonsko přivezlo v rámci Japan Week do Prahy to nejlepší ze své kultury80%

Japan Week: Japonský kulturní týden je akce s jednatřicetiletou tradicí, představující světu to nejlepší z Japonska a jeho kultury. Každý rok se pod záštitou IFF (International Friendship Foundation) koná v jiné zemi a do České republiky letos zavítala pro velký úspěch již podruhé. Co všechno s sebou přinesl jeho zahajovací víkend?

Prostory pro konání festivalu ve dnech 18. až 23. listopadu poskytlo Kongresové centrum Praha. To, jak moc se neofunkcionalistický styl centra k japonským expozicím nehodil, pocítil více či méně asi každý návštěvník, i přesto ale dokázala expozice zapůsobit. Slavnostní zahájení se konalo na Staroměstském náměstí, některá z večerních představení pak v Obecním domě.

Program byl připraven opravdu bohatý a podílelo se na něm 1300 japonských umělců, kteří za tímto účelem do naší metropole přicestovali. Během prvního dne se návštěvníci mohli stát svědky několika čajových obřadů, např. školy Seifu-ryú nebo Izumi. Tyto tradiční obřady mají již po staletí přesně daná pravidla a přestože se tato tradice v běžném životě již nedodržuje, mnozí v Japonsku se dnes dobrovolně pravidlům učí.

Souběžně se speciálními denními i večerními představeními se konaly také výstavy, interaktivní prezentace a workshopy. Fronty se stály zejména na ochutnávky japonské kuchyněaranžování květin, které se těší velké oblibě, nebo u stánku s uměním kaligrafie, kde si každý mohl vyzkoušet psát podle předlohy. Odděleně byla k vidění i výstava rozmanitého japonského umění.

Večer se návštěvníci během představení mohli zaposlouchat do tolik odlišné a přesto krásné japonské hudby, poznat tradiční i moderní tanec a objevit kouzlo japonských bubnů. Jednalo se o opravdu skvělou podívanou.

A jelikož kulturu vytvářejí lidé, dobře se poznává právě skrze interakci s nimi. Japonští účastníci festivalu byli usměvaví, milí a neskonale energičtí a i přes značné kulturní rozdíly se českým návštěvníkům neustále s radostí věnovali.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!