Přijďte se projít po novém Smíchov City! Budoucí čtvrť si prohlédnete díky virtuální realitě

Přijďte se projít po novém Smíchov City! Budoucí čtvrť si prohlédnete díky virtuální realitě 

Zatím nerealizovanou podobu nové pražské čtvrti Smíchov City si zájemci můžou prohlédnout na výstavě v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v areálu Emauzského kláštera. Kromě virtuální reality jim k tomu poslouží i model projektu s rozložením ulic, domů a parků včetně řešení dopravy.

Velkou část pražské čtvrti Smíchov čeká nové využití. Po přestavbě původních Ringhofferových závodů na nákupní centrum přichází na řadu také bývalé nákladové nádraží. Pozemek o 20 hektarech je dnes nevyužitý, díky poloze mezi 2 stanicemi metra je vhodným místem ke vzniku nové městské čtvrti. Ta by měla nabídnout byty pro více než tři tisíce obyvatel, stejně tak až devět tisíc nových pracovních míst.

Na výstavě chceme lidem ukázat, jaké dopady bude mít proměna Smíchova v novou čtvrť. Do projektu jsou od počátku zapojeni místní občané, ale máme za to, že proměna Smíchova je důležitá nejen pro sousední čtvrti, ale i pro celé město,“ uvedla náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská.

Veřejná diskuze ukázala, že místo plánovaného bulváru si smíchovští obyvatelé přejí spíše podélný park. „Tuto změnu jsme do projektu zapracovali a parkem se díky virtuální realitě na výstavě v CAMPu mohou obyvatelé projít již nyní,“ konstatoval Leoš Anderle, výkonný ředitel společností Sekyra Group, které na projektu pracují.

Historický kontext i budoucnost

Výstava představí jak historický kontext, do kterého nová zástavba vstupuje, tak konkrétní podobu budoucí čtvrti. Návštěvníci se tak mohou seznámit s urbanistickým a architektonickým návrhem čtvrti, ale i s řešením dopravy či škol a parků.

Součástí expozice jsou fyzické modely nové čtvrti i jejího okolí. Díky nejnovějším technologiím budou mít návštěvníci možnost navštívit Smíchov City také skrze procházku s brýlemi ve virtuální realitě. V rámci výstavy bude realizován bohatý doprovodný program včetně pravidelných komentovaných prohlídek.

Výstava Smíchov City: Od nádraží k nové čtvrti je v CAMPu k vidění do začátku ledna. Otevřeno je denně kromě pondělka od 9 do 21 hodin, vstup je zdarma.

Foto: Vizualizace podélného parku. Zdroj: archiv CAMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Celkový pohled na plánované Smíchov City. Zdroj: archiv CAMP
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!