Na Hedvábnou cestu se soustředí nová výstava olomouckého muzea

Na Hedvábnou cestu se soustředí nová výstava olomouckého muzea 

Spojnici Východu a Západu ve starověku, středověku i novověku se věnuje výstava, kterou až do 11. února hostí Vlastivědné muzeum v Olomouci. Zaměří se nejen na obchodní účely stezky, ale i na její význam ve válečných taženích.

V rámci našeho projektu se pokoušíme ukázat, že Hedvábná cesta a její okolí bylo provázeno i cestami válečnými. Pohyb etnik ve stepích v dějinné ose měnil politickou i etnickou mapu těchto krajin a zasáhl i oba široce rozvětvené konce Cesty. Při svých nájezdech přinesli kočovníci z východní Asie také mnoho nového do sféry výzbroje a výstroje vojsk. Kromě luků to byly především šavle, ale také jezdecké třmeny, různé typy asijských přileb a lamelové zbroje,“ vysvětlil autor výstavy David Majer.

Na výstavě mají návštěvníci možnost vidět téměř 200 souborů exponátů ze soukromé sbírky. Najdou zde hmotné památky z území Římské říše a východního Středomoří, mincovní poklady sásánovských velkokrálů i Bílých Hunů z území dnešního Afghánistánu nebo třeba středověké granáty z území Byzance,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Hedvábná cesta usnadňovala dálkovou výměnu rovněž v oblasti náboženského přesvědčení, vědeckých poznatků a technologických inovací (výroba hedvábí nebo papíru), kulturních zvyklostí, etnografických poznatků a umění.

Počátek hlavního účelu stezky, tedy obchodování, se datuje do 2. století př. n. l., kdy se vynalezlo hedvábí. „Hedvábná cesta však existovala mnohem dříve a byla zprvu především cestou drahokamů a koření. Náš výstavní projekt se tak vymezuje nejen vůči obvyklému geografickému rámci Hedvábné cesty, ale současně posouvá počátek její chronologizace hlouběji do starověku,“ dodal Lukáš Hlubek, archeolog Historického ústavu VMO a kurátor výstavy.

Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout modely slavných fortifikačních staveb, velkoplošné textové panely s mnoha ilustracemi a několika videoprojekcemi, nebo se mohou vyfotografovat v kostýmech starověkých Římanů či při posezení v orientálním karavanseraji.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Vlastivědné muzeum v Olomouci nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!