Renovace historických staveb připomíná výstava v Divadle Na zábradlí

Renovace historických staveb připomíná výstava v Divadle Na zábradlí 

V nově zrekonstruovaném Divadle Na zábradlí se otevřela výstava s názvem Architektura jako součást kultury, jež se zaměřuje na rekonstrukce a dostavby historických staveb české metropole. Otevřena bude do 23. listopadu, vstupné na ni je zdarma.

Divadlo Na zábradlí prošlo v letošním roce velkou rekonstrukcí, divadelní představení zde diváci mohli opět zhlédnout na konci října. K příležitosti znovuotevření budovy je zde k vidění výstava, která přiblíží renovaci nejen samotného divadla, ale i dalších historických staveb hlavního města a jeho okolí.

Werichova vila, Masarykovo nádraží, Volmanova vila, Pinkasův palác či Slovanský ostrov prošly v posledních letech nebo brzy projdou rekonstrukcí. Výstava vás zavede po jejich stopách a dá nahlédnout na dvě tváře Prahy – historickou i moderní.

Divadlo Na zábradlí bylo veřejnosti nepřístupné jeden rok. „Jedná se o klasicistní novostavbu z roku 1832, jejíž historie sahá až do počátku 12. století. Na starost jsme měli rozsáhlou rekonstrukci a provozní přestavbu, v rámci které vzniklo nenápadné skleněné zastřešení v místě pavlače na úrovni 2. patra. Vytvořili jsme tak nový společenský prostor pro život divadla i jiné kulturní akce,“ uvedl architekt Marek Tichý, zakladatel ateliéru TaK, který organizuje výstavu.

Výstava není klasickou profilovou expozicí, ale tematicky zaměřeným výběrem z našich projektů, které byly realizovány nebo se připravují v Praze a okolí. Jejich společným jmenovatelem je kontext historické nebo stávající architektury a její dostavby nebo doplnění. Velice často se jedná o práce na půdě památkově chráněných staveb nebo v pražské památkové rezervaci UNESCO,“ dodal Tichý.

Výstava je přístupná zdarma ve všední dny od 10 do 18 hodin.

Foto: Volmanova vila. Zdroj: archiv Divadla Na zábradlí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Divadlo Na zábradlí. Zdroj: archiv Divadla Na zábradlí
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!