Poutě, kabarety, cirkusy. Třeboňská galerie představuje tematická díla

Poutě, kabarety, cirkusy. Třeboňská galerie představuje tematická díla 

Dům Štěpánka Netolického v Třeboni vystavuje výběr z fondu Alšovy Jihočeské galerie (AJG), jenž se tematicky vztahuje k prostředí kočovných umělců. Výstava s názvem Hadí muž a tanečnice je otevřena do 4. února.

Komedianti, kabaretní umělci, kolotoče, střelnice či cirkusová vystoupení přitahují už odjakživa. Jsou místem, kde se střetává krása s ošklivostí, vysoké umění s pokleslým. Jednotícím prvkem mezi všemi těmito místy je snaha o maximální zábavu diváka.

Výběr návštěvníkovi představí kolekci obrazů, kreseb, grafiky, plastiky a také keramiky, která čítá více než 50 uměleckých předmětů od 18. století přes postmodernu až po konec 20. století. Nabídne tak pohled do způsobu života lidí stěhujících se soustavně z jednoho místa na jiné za účelem produkce zábavných atrakcí a obživy.

Na výstavě jsou k vidění díla Adolfa Borna, Bedřicha Stefana, Bohumila Dobiáše, Bohuslava Reynka, Františka Grosse, Františka Hudečka, Františka Tichého, Jana Kodeta, Josefa Čapka, Karla Teigeho, Oresta Dubaye a mnoha dalších.

Foto: archiv AJG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!