8 knih, které byste si měli v listopadu přečíst

8 knih, které byste si měli v listopadu přečíst 

Během pochmurného listopadu vás na duši může zahřát dlouho očekávaná básnická sbírka Mléko a med nebo dvě nové knihy (jedna pro malé, druhá pro velké) úspěšné české autorky Petry Soukupové. Pokud vás ale víc než deštivé počasí zajímá politika, se kterou se v posledních měsících všichni u nás setkávají na každém rohu, můžete si přečíst knihu rozhovorů s Milošem Zemanem.

Mléko a med (Rupi Kaur)

Intimní zpověď autorky si už našla po světě stovky obdivovatelek. Kniha plná krátkých próz a básní je rozdělena do čtyř částí, z nichž každá přináší čtenáři jiné poselství o lásce, ztrátě, násilí, zneužívání a ženskosti. Rupi Kaur nechává nahlédnout čtenáře do bolestivých chvílí svého života, ale také ukazuje, jak hledat všudypřítomné štěstí.

Datum vydání: 8. listopadu v nakladatelství Omega

Jak číst současní umění (Lucie Simerová, Michael Wilson)

Už jste se určitě někdy setkali s moderním uměním, se zdánlivými čmáranicemi, nesmyslnými skulpturami nebo nepochopitelnými či nepochopenými objekty všeho druhu - předělaným autobusem počínaje a miminky na žižkovském vysílači konče. Jediná otázka při pohledu na ně zní: je tohle ještě umění? Kritik a kurátor Michael Wilson vysvětluje ve své knize na téměř čtyřech stech stranách, že ano. Navíc čtenáři na více jak dvou stovkách děl ukazuje, jak moderní umění pochopit, a dokonce si ho užít.

Datum vydání: 30. listopadu v nakladatelství

Nejlepší pro všechny/Kdo zabil Snížka? (Petra Soukupová)

Držitelka ceny Magnesia Litera a jedna z nejúspěšnějších českých autorek současnoti Petra Soukupová vydala současně dvě knihy, které k sobě patří i nepatří. Nejlepší pro všechny vypráví o malém Viktorovi a jeho matce Hany, divadelní herečce, která se kvůli práci přestěhuje na druhý konec republiky a syna nechá u jeho babičky. Viktor se cítí podvedený, Hany se snaží bojovat se svou matkou, synem i milenci a Viktorova babička si začíná uvědomovat své stáří, každý z nich chce ale pro toho druhého jen to nejlepší. Na příběhu autorka opět ukazuje, jak dobře dokáže popsat rodinné vztahy a ukázat svět dětskýma očima. Jedna z důležitých událostí Viktorova života potom tvoří příběh dětské knihy Kdo zabil Snížka?.

Datum vydání: koncem listopadu v nakladatelství Host

Povídky o vlasti (Dmitry Glukhovsky)

Dmitry Glukhovsky se dostal do širšího povědomí hlavně díky utopické trilogii Metro 2033, 2034 a 2035. Nyní upustil od románové tvorby a přichází s povídkovou satirickou knihou Povídky o vlasti. Ve své knize autor kritizuje politické poměry v SSSR a posléze Rusku v 90. letech, zbohatlický život místní smetánky, účelové prostředí v reklamí sféře nebo vědecké komunity, svým ostrovtipem se ale strefuje i do "obyčejných" lidí. Jeho příběhy mají leckdy podobu malých thrillerů.

„Neposkytuji jednoznačné odpovědi, spíše nepříjemné otázky a nutím čtenáře zamyslet se nad tím, jaká je ve skutečnosti naše vlast, co to vlastně je ruský patriotismus a kdo opravdu naši zemi řídí...“ Dmitry Glukhovsky

Datum vydání: 6. listopadu v nakladatelství Knižní klub

Stephen King - Čtyřicet let hrůzy, život a dílo krále hororu (George Beahm)

To, Temná věž, Carrie, Pavučina snů a desítky dalších spojuje jméno krále světové hororové literatury Stephena Kinga. Kromě toho známý spisovatel vydal stovky povídek a prodal miliony svých románů po celém světě. Jeho život plný literárního děsu a hrůzy nyní v obsáhlé biografii popsal Goerge Beahm. Ačkoli je zde Kingův život rozveden na téměř šesti stech padesáti stranách, jde o poutavé čtení plné anekdot, komentářů a rozhovorů s blízkými přáteli Stephena Kinga, navíc je kniha bohatě ilustrována a doplněna fotografiemi.

Datum vydání: 22. listopadu v nakladatelství Baronet

Šílené výčitky (Liane Moriarty)

Australská spisovatelka Liane Moriarty se u nás proslavila svými romány Manželovo štěstíSedmilhářky, podle kterého vznikl i stejnojmenný seriál HBO. Nyní u nás vychází její zatím poslední kniha Šílené výčitky, o dvou nejlepších ale odlišných kamarádkách Erice a Clementine. Erika by pro svou kamarádku udělala cokoli, ale Clementine leze její přítelkně vlastně jen na nervy. Jednoho dne jsou obě i se svými manžely pozvány na garden party. Toho, že pozvání přijaly, ale budou už navždy litovat. Proč? To se dozvíte jen na stránkách Šílených výčitek.

Datum vydání: 15. listopadu v nakladatelství Ikar

Dokážeme si vládnout sami - Nové rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem (Radim Panenka, Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman je v posledních dnech jedním z hlavních bodů všech zpravodajských serverů i novin. Nejen díky blížícím se prezidentským volbám, ale i díky jeho nekonvenčím názorům. V nové knize Dokážeme si vládnout, kterou sepsal redaktor Parlamentních listů Radim Panenka, najdete prezidentova stanoviska na migrační krizi, terorismus, Evropskou unii, cenzuru médií, ale také informace z jeho schůzek s vysoce postavenými zástupci zemí po celém světě, například Alžbětou II. nebo Donaldem Trumpem. Kniha je doplněna glosami Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka a unikátními snímky prezidentské fotografky Hanky Brožkové.

Datum vydání: 10. listopadu v nakladatelství Olympia

Podhoubí (Marcelo Luján)

Uznávaný argentinský autor Marcelo Luján se u nás proslavil svým druhým románem s názvem Moravia, jehož děj se částečně odehrává v České republice. Nyní přichází na pulty knihkupectví jeho třetí kniha Podhoubí, za kterou získal už tři ocenění, například Cenu Dashiella Hammetta za nejlepší černý román. Hororový příběh popisuje obyčejný den dvou normálních rodin během běžného prázdninového odpoledne. Letní idylka se ale změní v katastrofu, poté co se stane tragédie, která rozpoutá příval lží a bolesti.

Datum vydání: 8. listopadu v nakladatelství Argo

Titulní foto: www.knihydobrovsky.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!