Nejnovější články » Filmové novinky

Ozvěny Noir Film Festivalu se v pražské Lucerně konají již příští týden

5.11.2017,

Kdo nestihl srpnový Noir Film Festival na Křivoklátě, může si ho nahradit návštěvou pražského kina Lucerna. Čtyři žánrové snímky se zde budou promítat 9. a 10. listopadu.

Sekci Vlaky ve filmu noir reprezentuje snímek Lidská bestie z roku 1954, který je adaptací naturalistického románu slavného francouzského spisovatele Emila Zoly. Děj je přenesen do USA padesátých let. Veterán z korejské války a ajzboňák Jeff podlehne svodům atraktivní ženy, kterou však týrá násilnický manžel. Promítat se bude ve čtvrtek od 20.45 hodin.

Ikoně noir filmu, Humphreymu Bogartovi, jsou věnovány dva další filmy z festivalu. Jedním z nich je Konflikt z roku 1945, jehož ústřední hrdina Mason se zbaví manželky, aby mohl žít s její sestrou. Jeho zločin se mu však vymkne z rukou a on propadá paranoi vedoucí až k šílenství. Poběží v pátek od 18.30 hodin.

Další poctu Bogartovi představuje film Na opuštěném místě z roku 1950. Hlavním hrdinou snímku je nezaměstnaný scenárista, který odmítá zpracovávat studiem zadané náměty na filmy a navíc je podezřelý z vraždy. Promítat se bude v pátek od 20.15 hodin.

Pravidelně uváděnou sekci Československý/český noir zastupuje snímek Hra bez pravidel z roku 1967, v němž účinkuje Jiří Adamíra, Vladimír Menšík nebo Jan Tříska. Pojednává o kriminalistovi, jenž v sebeobraně zabije lupiče z klenotnictví. Místo ocenění se dočká jen vyhazovu od policie. Začne pracovat jako taxikář a nadále přemýšlí o svém případu, který nebyl ani po několika letech uzavřen. Na plátně film diváci spatří ve čtvrtek od 19 hodin.

Foto: archiv kina Lucerna