Ozvěny Noir Film Festivalu se v pražské Lucerně konají již příští týden

Ozvěny Noir Film Festivalu se v pražské Lucerně konají již příští týden 

Kdo nestihl srpnový Noir Film Festival na Křivoklátě, může si ho nahradit návštěvou pražského kina Lucerna. Čtyři žánrové snímky se zde budou promítat 9. a 10. listopadu.

Sekci Vlaky ve filmu noir reprezentuje snímek Lidská bestie z roku 1954, který je adaptací naturalistického románu slavného francouzského spisovatele Emila Zoly. Děj je přenesen do USA padesátých let. Veterán z korejské války a ajzboňák Jeff podlehne svodům atraktivní ženy, kterou však týrá násilnický manžel. Promítat se bude ve čtvrtek od 20.45 hodin.

Ikoně noir filmu, Humphreymu Bogartovi, jsou věnovány dva další filmy z festivalu. Jedním z nich je Konflikt z roku 1945, jehož ústřední hrdina Mason se zbaví manželky, aby mohl žít s její sestrou. Jeho zločin se mu však vymkne z rukou a on propadá paranoi vedoucí až k šílenství. Poběží v pátek od 18.30 hodin.

Další poctu Bogartovi představuje film Na opuštěném místě z roku 1950. Hlavním hrdinou snímku je nezaměstnaný scenárista, který odmítá zpracovávat studiem zadané náměty na filmy a navíc je podezřelý z vraždy. Promítat se bude v pátek od 20.15 hodin.

Pravidelně uváděnou sekci Československý/český noir zastupuje snímek Hra bez pravidel z roku 1967, v němž účinkuje Jiří Adamíra, Vladimír Menšík nebo Jan Tříska. Pojednává o kriminalistovi, jenž v sebeobraně zabije lupiče z klenotnictví. Místo ocenění se dočká jen vyhazovu od policie. Začne pracovat jako taxikář a nadále přemýšlí o svém případu, který nebyl ani po několika letech uzavřen. Na plátně film diváci spatří ve čtvrtek od 19 hodin.

Foto: archiv kina Lucerna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Lucerna nabízí i další akce

Místo konání: Palác Lucerna

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!