Moravská galerie vystavuje současné i starší práce romských umělců

Moravská galerie vystavuje současné i starší práce romských umělců 

Nová expozice v brněnském Místodržitelském paláci, na které s Moravskou galerií spolupracovalo Muzeum romské kultury, se zaměřuje na romské umění, sociální hnutí a emancipovanou romskou kulturu 20. století. Výstava s názvem Vesmír je černý, jež potrvá do 28. ledna, prezentuje umění, které se snaží vyhýbat folklorním stereotypům.

Výstava v Moravské galerii (MG) bude prezentovat práce jak současných romských umělců, tak i díla tvůrců starší generace. „Expozice obsáhne jak tradiční média v podobě maleb a plastik, tak i videoinstalace a dokumentační historický materiál,” poznamenala kurátorka výstavy Ladislava Gažiová.

Aktuální výstavě předcházelo umělecké sympozium, na němž se sešlo 13 romských umělců z České republiky, Slovenska a Polska. Ti se týden věnovali společné práci s cílem poukázat na aktuální sociálně-politické poměry romské menšiny a také na možnost pozitivní změny v budoucnosti.

Dle šéfkurátora Moravské galerie v Brně Ondřeje Chrobáka vzešla spolupráce institucí z popudu ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové. „Rychle jsme se dohodli, protože podobný projekt ideálním způsobem doplnil výstavní dramaturgii a rozšířil kompetence naší galerie. Ladislava Gažiová se pak ukázala jako skutečně skvělý prostředník mezi oběma institucemi a výsledná podoba výstavy to dokazuje,“ dodal Ondřej Chrobák.

Samotný název výstavy Vesmír je černý (romsky O kosmos hino kalo) odkazuje k afrofuturistickému kulturnímu hnutí, jehož zástupci spatřovali možnost útěchy a naděje ve vesmírné diaspoře. Tato utopická vize založena na vědeckofantastických představách nabízela Afroameričanům konečné dosažení spravedlnosti. Část vystavených prací se k této myšlence vrací a nese se tak v linii Romafuturismu, jenž by mohl sloužit jako východisko k emancipaci romské kultury a zrovnoprávnění romského národa.

Foto: archiv MG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv MG
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!