Cestu spotřebičů ETA od skicáků až na výrobní linku představí výstava ve Východočeské galerii

Cestu spotřebičů ETA od skicáků až na výrobní linku představí výstava ve Východočeské galerii 

Společně s Národním technickým muzeem připravila Východočeská galerie v Pardubicích (VCG) výstavu věnovanou české značce elektrospotřebičů ETA. Prezentuje nejen samotné výrobky, ale i proces jejich vzniku a propagaci. Expozice bude na pardubickém zámku otevřena do 18. února.

Výstava je zaměřena na celou historii slavné značky od založení první továrny v Hlinsku před šedesáti lety až po současnost.

V roce 1949 vznikl z původní ESA samostatný podnik Elektro-Praga Hlinsko. Trh zaplavil novými výrobky zlepšujícími  životní úroveň i usnadňující práci zaměstnaných žen. V roce 1950 to byl první ponorný ohřívač, vysoušeč vlasů a ventilátor, v dalším roce první šlehač.

V roce 1952 byla do Hlinska převedena výroba doutníkového a hrncového vysavače předválečného původu. V roce 1954 pak přibyl moderní vysavač typu 401 Standard, který se stal prvním exportním artiklem.

Nadčasový design

Značka ETA, kterou si výrobce zaregistroval v roce 1960, provázela život naprosté většiny našich domácností. Nesl ji mixér ETA Mira, první československý gril, žehlička s kosodélníkovou žehlicí plochou a další generace elektrických spotřebičů. Oblíbená zůstala i v polistopadové tržní konkurenci, především díky nadčasovému designu výrobků.

Velkou zásluhu na tom má práce několika generací designérů počínaje Stanislavem Lachmanem, tvůrcem mnoha ikon českého designu, přes Pavla Kmocha, autora moderního stylu vysavačů konce devadesátých let, až po současného dvorního designéra společnosti ETA a. s. Zdeňka Veverku.

V úterý 5. a 12. prosince odpoledne se můžete zúčastnit prezentace aktuálních výrobků značky spojené s ochutnávkou. Komentované prohlídky výstavy s kurátorem Jiřím Hulákem proběhnou 24. ledna a 14. února vždy od 17 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv VGPFoto: archiv VGP
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Gočárova galerie

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!